Stečajni upravnik Željezare odbija da razgovara o reorganizaciji

"Izvještaj pokazuje da se sredstva koja su činila dio stečajne mase koriste za finansiranje gubitaka ostvarenih poslije uvođenja stečaja", kazao je Daniel Brol
84 pregleda 0 komentar(a)
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.08.2011. 10:30h

Bivši član Odbora direktora Željezare Daniel Brol tvrdi da novčani tokovi ukazuju da je preduzeće nastavilo da pravi gubitke i da je i dalje zavisno od spoljašnje podrške.

"Izvještaj pokazuje da se sredstva koja su činila dio stečajne mase, uključujući gotovinu na računu Željezare, koriste za finansiranje gubitaka ostvarenih poslije uvođenja stečaja. Ovi gubici su se mogli izbjeći", kazao je Brol.

On je potvrdio da su dobili izvještaj od stečajnog upravnika Veselina Perišića o situaciji u Željezari od dana uvođenja stečaja do 1. avgusta, ali da su ti odgovori šturi i nepotpuni pa im ne mogu pomoći prilikom izrade Plana reorganizacije.

"Koliko sam razumio, Neksan će unijeti potrebna sredstva veoma uskoro ili je, nadam se, to već učinio tokom avgusta"

"Perišić je dostavio Odboru povjerilaca određene ograničene informacije, uglavnom o novčanim tokovima tokom protekla tri i po mjeseca. Informacije ne ukazuju da Neksan obezbjeđuje sredstva za pokrivanje gubitaka koje Željezara ostvaruje, kao što se obavezao ugovorom.

Koliko sam razumio, Neksan će unijeti potrebna sredstva veoma uskoro ili je, nadam se, to već učinio tokom avgusta. Informacije pružene povjeriocima ukazuju da je Neksan do sada obezbijedio 1,2 miliona eura, što predstavlja vrijednost stare opreme koju je Željezara dala u svrhe proizvodnje koju Neksan organizuje", kazao je Brol.

Problem socijalnog programa

On tvrdi da je stečajni upravnik odbio da se sastane sa predstavnicima MNSS-a i razgovara o planu reorganizacije.

"To što oni tumače odgovore na način koji njima odgovara je njihov problem"

"Ne razmijem zašto je Perišić odbio da se sastane i razgovara sa nama o planu reorganizacije Željezare. Mislio sam da bi mu to bilo nešto što bi ga interesovalo.

Drago mi je da je fabrika konačno počela da rješava svoj dugoročni problem putem socijalnog programa, koji će, nadam se, uzeti u obzir prave potrebe fabrike i dugostojeći problem prezapošljavanja u neproizvodnim sektorima, kao što su centralno održavanje i administracija", istakao je bivši član Odbora direktora.

Perišić je kazao „Vijestima“ da teško razumije cilj MNSS-a, jer su ga samo prije dva optuživali da im nije poslao odgovore dok sada priznaju da su odgovori stigli i „polemišu sa njima“.

"To što oni tumače odgovore na način koji njima odgovara je njihov problem. U izvještaju je navedeno da je stečajna masa uvećana, a oni govore o dodatnim gubicima. Međutim, navikao sam da kada god krene informacija da se u Željezari stanje poboljšava krene lavina na stečajnog pravnika.

Izgleda da oni teško prihvataju situaciju da u Željezari može nešto krenuti na dobro", istakao je Perišić.

Nema miješanja stranih sudova

On je ponovio da stečajna masa nije i neće biti umanjena, da se u Željezari ne radi ništa na štetu povjerilaca, kao i da ga odluke Visokog suda Engleske i Velsa ne obavezuju.

"Niko ne spori da je u fabrici, koja je ostavljena u tolikim gubicima, u početku bilo problema ali sada se krenulo na bolje"

"U stečajnom postupku se ne mogu miješati strani sudovi. Mene samo obavezuju zakon i sudovi moje države. Tačno je da su me iz MNSS-a pozvali da im pomognem u pravljenju plana reorganizacije, ali smatrao sam da bi od mene bilo nepošteno da učestvujem u tome ako sam u početnom izvještaju naveo da nema uslova da se uradi plan reorganizacije.

Da sam mislio da postoji realna šansa da se takav plan uradi to bih i uradio, jer imam zakonsko pravo da podnesem plan rearganizacije. I laiku je jasno da bi taj plan trebalo da bude izuzetno ambiciozan jer mora sadržati način kako da se namire 884 povjerioca, koji zajedno sa MNSS-om i Recuperom, potražuju 193 miliona eura.

Mi bi za taj novac mogli napraviti novu željezaru. Zbog toga sam i smatrao da nije umjesno da se miješam u njihov plan. Jako je ružno što umjesto da se svi pozabavimo kako da Željezara stane na noge oni samo koriste svaku priliku da me za nešto optuže.

Niko ne spori da je u fabrici, koja je ostavljena u tolikim gubicima, u početku bilo problema ali sada se krenulo na bolje i treba dati šansu da se dobiju dobri rezultati, a ne samo da se optužuje", poručio je Perišić.

Bonus video: