"Dakićevci" zadovoljni što se sprema DUP

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" su, zbog godišnjih odmora zaposlenih u izvršnoj vlasti i lokalnoj upravi, početkom avgusta prekinuli proteste ispred zgrade Vlade
132 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Arhiva Vijesti
Radoje Dakić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.08.2011. 16:49h

Najava da će biti izrađen Detaljni urbanistički plan (DUP) »Radoje Dakić 2« pokazuje da država ima sistemski pristup i volju da se nakon pet godina sprovede sudska odluka i isplate potraživanja bivših radnika i povjerilaca istoimenog preduzeća.

Bivši radnici i povjerioci podgoričkog preduzeća »Radoje Dakić« su, prema riječima predsjednika Koordinacionog odbora, Milana Vukčevića, saznali da je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, donio odluku o izradi DUP-a, što predstavlja ohrabrujuću poruku.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno 40 miliona eura vrijedno zemljište, za koje je konzorcijum šest crnogorskih firm nudio 27 miliona eura

On smatra da bi postojeća situacija mogla doprinijeti uspjehu predstojeće sudske aukcije, kao i da su, zbog dugogodišnjeg lošeg vođenja prodaje, država i građani pretrpjeli veliku štetu.

Protesti prekinuti do 7. septembra

»Samo za vrijeme godišnjih odmora zatezna kamata porasla preko 200 hiljada eura, a štetu će platiti građani kao poreski obveznici«, poručio je Vukčević i dodao da su se konačno stvorili uslovi da povjerioci budu izmireni »na pravi način i u potpunosti«, kako im je potvrdio i premijer Igor Lukšić.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" su, zbog godišnjih odmora zaposlenih u izvršnoj vlasti i lokalnoj upravi, početkom avgusta prekinuli proteste ispred zgrade Vlade, gdje su se okupljali svake srijede. Protesti su prekinuti do 7. septembra, ali su predstavnici bivših radnika i povjerilaca nastavili pregovore o prodaji zemljišta preduzeća, s obzirom na to da ne prihvataju sumu manju od 40 miliona EUR, koliko im je dodijeljeno sudskom presudom.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno 40 miliona eura vrijedno zemljište, za koje je konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master Inžinjering, nudio 27 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i “Čelebić” su za kupovinu tog zemljišta 15. marta ponudile pet miliona eura više nego konzorcijum. Oni su ponudili isplatu novca u tri rate, a njegov najvećio dio, 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja DUP-a.

Bonus video: