Radulović: Sezona će biti rekordna, bolja nego 2008.

"Više niko neće sa svojom porodicom iz Beograda, Sarajeva ili Evrope krenuti ka Crnoj Gori a da prethodno ne zna gdje će spavati. Takva su vremena prošla"
0 komentar(a)
Budva Avgust, Foto: Vuk Lajović
Budva Avgust, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.08.2011. 16:45h

Upravo ova sezona je pokazala da se turisti sve više odlučuju za „siguran smještaj“, odnosno više niko od njih ne ide “naslijepo“ i čeka da mu dileri obezbijede sobu.

Rekordan promet u hotelima i odlična popunjenost registrovanog privatnog smještaja obilježje su ovogodišnje sezone - saglasni su turistički poslenici metropole turizma.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca elitnih hotela „Splendid“, „Montenegro“ i “Blue star“ Žarko Radulović istakao je da su se sve prognoze za ovu ljetnju sezonu koje je dao CTU obistinile.

“Nažalost, postoje i oni koji komentarišu sezonu, a nijesu u hotelskom biznisu, ili procjene daju na osnovu svog hotela. CTU je još u martu rekao da će sezona, kada su hotelijeri u pitanju, bila bolja od prošle i to isključivo na osnovu činjenica, i to se sada obistinilo.

Imamo odličnu popunjenost, bolju nego lani, a sezona još traje, i već sada možemo reći da će biti bolja i od one 2008, koja se računa rekordnom”, kazao je Radulović za „Vijesti“.

Prošlo vrijeme dilera

On je naglasio da je sezona kod izdavaoca privatnog smještaja, i to samo kod onih legalnih, najbolja u protekle dvije decenije.

“Oni koji su legalizovali svoj biznis, odnosno radili preko svojih ili agencijskih web sajtova, imaju najbolju godinu od devedesetih. Jednostavno, to navodi da se struktura gostiju koji dolaze mijenja - više niko neće sa svojom porodicom, iz Beograda, Sarajeva ili Evrope krenuti ka Crnoj Gori a da prethodno ne zna gdje će spavati.

Neće čekati dilera da mu nađe smještaj. Takva su vremena prošla i takvih gostiju je sve manje, kazao je Radulović.

“Oni koji su legalizovali svoj biznis, odnosno radili preko svojih ili agencijskih web sajtova, imaju najbolju godinu od devedesetih"

I dok nezvanični podaci govore da je metropolu turizma tokom jula posjetilo ni manje ni više nego 200.000 registrovanih gostiju, od čega je trećina odsjela u hotelima, u Turističkoj organizaciji Budve ističu da je sezona još u toku, te da će rezultati biti više nego pozitivni.

Budva ugostiteljski lider regiona

Direktorka Turističke organizacije Budve Jelena Rađenović istakla je da je glavna turistička sezona očekivano veoma dobra i kada je riječ o broju gostiju i broju ostvarenih noćenja.

“Zabilježen je rekordan broj gostiju u hotelima na budvanskoj rivijeri, a petog avgusta bilo ih je 14.101. Sadržajima i ugostiteljskom ponudom Budva je lider u regionu, i ove sezone omiljena turistička destinacija”, kazala je Rađenovićeva za “Vijesti”.

Ona je dodala da je bitan segment ovogodišnje sezone i to što je ranije počela u odnosu na protekle godine.

I u ovoj predsezoni Budva je ostvarila gotovo polovinu ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori, odnosno prema zvaničnim statističkim podacima, 46 odsto

“Sa prvim danima aprila počeli su organizovani dolasci grupa turista, prije svega iz zemalja Zapadne Evrope. Lijepo vrijeme dozvolilo im je i da tako rano otpočnu kupališnu sezonu, te vjerujem i da iz Budve ponesu najljepše utiske.

Zvanični statistički podaci kažu da je posjeta u predsezoni, odnosno na prvih šest mjeseci ove godine bolja za više od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iako ne govorimo o broju gostiju koji u većoj mjeri utiču na zbirne rezultate o ukupnom turističkom prometu, ipak ne treba potcijeniti veoma značajan trend rasta. Jedan od osnovnih nedostataka prošle sezone bila je dužina trajanja, odnosno veoma kratka sezona i loša popunjenost u predsezoni.

Kompletna turistička privreda uložila je dodatne napore da se ova sezona učini dužom i da počne ranije.

I u ovoj predsezoni Budva je ostvarila gotovo polovinu ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori, odnosno prema zvaničnim statističkim podacima, 46 odsto”, kazala jej Rađenovićeva.

I festivali privlače

Bogat kulturno-zabavni program, te brojne manifestacije i festivali, samo su dio ponude metropole turizma i jedan od ključnih razloga dolaska velikog broja gostiju.

“Koncerti, festivali, gostovanja najvećih zvijezda regiona, sastavni su dio ponude naše rivijere.

Vjerujem da je događaj godine u Crnoj Gori bio koncert svjetskog DJ Davida Guettea održan upravo u Budvi.

Veliki događaj pred nama - krajem mjeseca fešta od vina i ribe 'Petrovačka noć', u okviru koje će biti veliki koncert beogradske rok grupe “Van Gog” i hrvatske pop pjevačice Jelene Rozge”, kazala je Rađenović.

Bonus video: