Stečajni upravnik upozorava: Željezari prijeti bankrot

Perišić je kazao da, ukoliko MNSS preda kvalitetan plan i ukoliko taj plan povjerioci prihvate, stečajni postupak se obustavlja
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 10:45h

Ukoliko bivši vlasnik Željezare, Montenegro spešlti stils (MNSS), do 15. avgusta ne podnese plan reorganizacije, nekadašnjem privrednom gigantu predstoji bankrot.

"Podnošenje plana reorganizacije sud je pomjerio do 15. avgusta i ukoliko do tada ne bude podnesen plan ili se desi da plan, ako se podnese, ne bude prihvaćen od strane povjerilaca, Željezari predstoji uvođenje bankrota.

Tada će se odlučiti da li da se pristupi prodaji imovine dio po dio, odnosno pogon po pogon, ili da se fabrika proda kao jedno pravno lice", kazao je stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić.

On je kazao da ukoliko MNSS preda kvalitetan plan i ukoliko taj plan povjerioci prihvate, onda se stečajni postupak obustavlja i sve naredne radnje i potezi se sprovode u skladu sa prihvaćenim planom.

"Sud može da u tom slučaju postavi upravnika koji bi nadgledao sprovođenje predloženog i usvojenog plana reorganizacije i ukoliko bi došlo do odstupanja od njega ponovo bi se otvorio stečaj", kazao je Perišić.

On je odbacio optužbe MNSS-a da stečajni sudija i upravnik opstruiraju rad bivšeg vlasnika Željezare i da je to razlog zbog čega plan reorganizacije možda neće biti na vrijeme sastavljen.

"Nema prepreka ako to zaista žele"

Iz MNSS-a su ustvrdili da još uvijek ne znaju status odobrenih i osporenih potraživanja povjerilaca kao i to da im stečajni upravnik nije dostavio dodatne informacije koje su oni tražili i koje bi im pomogle da plan bude urađen u propisanom roku.

"Drugo je pitanje da li oni žele da urade taj plan jer onda moraju da ponude i način na koji će biti isplaćeni povjerioci"

"Što se tiče suda poslati su im zaključci i konačna lista osporenih i prihvaćenih potraživanja, a u petak su od mene dobili izvještaj o stanju u Željezari od otvaranja stečaja do 1. avgusta. U izvještaju su dobili sve podatke koje zakon propisuje, čak i više od toga – odgovor na sva njihova pitanja.

I što se tiče njih i što se tiče svih ostalih povjerilaca otvoren sam za korektnu saradnju i spreman da svima izađem u susret tako da mi nijesu jasne njihove optužbe. Bojim se da je ovdje riječ o zamijeni teza.

Ako im je zaista stalo da urade kvalitetan plan i ako to zaista žele prepreka nemaju niti od suda niti od mene. Drugo je pitanje da li oni žele da urade taj plan jer onda moraju da ponude i način na koji će biti isplaćeni povjerioci koji od Željezare potražuju sto miliona eura", kazao je stečajni upravnik.

Proizvodnja ide željenim tokom

"Proizvodnja u Željezari ide željenim pravcem i nadam se da više neće biti nikakvih problema", kazao je Perišić.

Do 15. septembra moraju da isporuče traženi čelik i da dokažu da su u stanju da rade kvalitetno

Nikšićka kompanija Neksan preuzela je u maju upravljanje Željezarom na rok od tri mjeseca, a u junu je sa njemačkom kompanijom Šolc potpisala ugovor vrijedan 35 miliona eura o isporuci najmanje 24.000 tona kvalitetnog čelika za tri mjeseca.

Umjesto da u ugovorenom roku isporuči šest hiljada tona čelika, vlasnik Neksana Miodrag Davidović je smijenio oko 40 direktora jer su proizvedene četiri hiljade tona bile lošeg kvaliteta. Davidović je kazao da je za dva mjeseca izgubio 2,7 miliona eura, a Šolc je Željezari dao novi rok.

Do 15. septembra moraju da isporuče traženi čelik i da dokažu da su u stanju da rade kvalitetno.

Do sada otišlo 590 radnika

Za odlazak iz Željezare prijavilo se 979 radnika i do sada je otišlo njih 590.

"Kako je u pitanju toliki broj zahtjeva, oni se još uvijek obrađuju"

"Od radnika koji su napustili Željezaru njih 218 je otišlo nakon prodaje radnih mjesta dok je ostatak otišao uz penzionisanje. Još oko 90 radnika čeka da ode, jer su njihovi papiri obrađeni a njih nešto oko 200 je podnijelo zahtjev za invalidsku penziju.

Kako je u pitanju toliki broj zahtjeva, oni se još uvijek obrađuju tako da ćemo uskoro znati koliko njih je steklo uslov da ode u invalidsku penziju", kazao je Perišić.

Bonus video: