Montenegro Bonus izašao iz Petrol-Bonusa, Slovenci jedini vlasnici

Predsjednik Uprave Petrola Tomaž Berločnik kazao je da ovim raskidom ugovora obije firme idu boljim putem
298 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 17:11h

Cetinjska firma "Montenegro Bonus" i slovenački Petrol, raskinuli su sporazumno ugovor kojim su prije pet godina osnovali firmu Petrol-Bonus.

Pomalo neuobičajeno, predstavnici dvije firme raskinulu su ugovor u veoma srčanoj atmosferi.

"Iako bi na potpisivanju sporazuma o raskidu ugovora trebalo da vlada tmurna atmosfera, a raskidi su obično tužni, vidite da to nije slučaj sa nama, jer naše dvije firme na ovaj način nijesu završile saradnju, već samo stvaraju prilike za neke nove saradnje", kazao je kroz osmjeh predsjednik Odbora direktora Montenegro Bonus-a Darko Uskoković.

Potpisanim sporazumom ljubljanski Petrol preuzima cjelokupno preduzeće Petrol Bonus i planira da ubuduće na prostoru Crne Gore izgradi 12 do 14 benzinskih stanica u vrijednosti od 25 do 30 miliona eura.

Uskoković je kazao da Montenegrobonus za sad nema namjeru da sklapa ugovore sa nekim novim partnerima već žele da se osamostale

Taj ugovor je između ostalog predviđao ulaganje od cirka 150 miliona eura, od čega samo 70 miliona eura na gasifikaciju Podgorice i 20 miliona investicije u Luku Bar, te otvaranje 30-tak beznzinskih stanica, i zaošljavanje više od 160 radnika.

"Kako nije bilo moguće realizovati ovaj osnovni cilj smatrali smo da nepostojanje osnovnog ugovora nema više smisla. Zbog toga smo se sporazumno dogovorili da raskinemo ugovor i što je po malo neobično to je urađeno bez sudskih sporova i na zadovoljstvo obije strane", rekao je Uskoković.

On je kazao da je od tog ugovora realizovano - dvije benzinske stanice u iznosu oko 10 miliona eura i zakupljena jedna benzinska stanica u Porto Montenegro, te zaposleno oko 40 radnika u Petrol Bonusu.

"Objektivni razlozi zbog kojih ugovor nije realizovan kod gasifikacije Podgorice je nepostojanje prirodnog gasa. Kad je riječ o investitijama u luku Bar, onda su problem predstavljale urbanističke tehničke dozvole", kazao je Uskoković.

Predsjednik Uprave Petrola Tomaž Berločnik kazao je da ovim raskidom ugovora obije firme idu boljim putem.

"Na ovaj način dobijamo mogućnost kao što smo rekli da širimo mrežu benzinskih stanica vlastite robne marke, ali i da osim naftom, na crnogorsko tržište krenemo I sa poslom u oblasti energetike", kazao je Berločnik.

Uskoković je kazao da Montenegrobonus za sad nema namjeru da sklapa ugovore sa nekim novim partnerima već žele da se osamostale. U tom dijelu, Uskoković je naveo otvoranje plinske stanice u gornjem kompleksu EI „Obod“ na Cetinju.

Galerija

Bonus video: