Sobe, rooms, zimmer: Dileri često agresivni, potrebna i pomoć policije

Starosne granice u poslu dilera nema, mogu se vidjeti penzioneri koji trče prema turistima ispred autobusa
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 18:36h

Ružna slika na ne baš uređenoj autobuskoj stanici u Herceg Novom, upotpunjena je napadom dilera na turiste koji umorni od puta izlaze iz autobusa. Poznato je da dileri najčešće nude "savršene", "najbolje", "sobe za vas", "posljednje slobodne" i ostale vrste smještaja, a kazne koje su propisane zakonom ne zaustavljaju ih.

U Herceg Novom u proteklih mjesec i po procesuirano je 20 osoba koje su nelegalno posredovale u izdavanju smještaja (tzv. dileri soba), u Ulcinju 9, u Baru 14, a najviše u Budvi, njih 45.

Turistička inspektorka Milojka Krsmanović priča o dilerima soba koji su ponekad toliko agresivni da je inspektorima potrebna pomoć policije.

Mlađi turista iz kaže kako je po izlasku iz autobusa dobio nekoliko ponuda za smještaj, a gospođa iz Srbije dodaje da joj niko nije nudio sobe

"Na nekim mjestima, kao što je autobuska stanica i pojedini bulevari, bez policije ne možemo da obavljamo svoj posao", kazala je Krsmanović.

Glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin smatra da država sljedeće godine mora ozbiljnije da se pozabavi problemom dilera.

Turisti, već naviknuti na prisustvo posrednika, često ne znaju da je "dilerisanje" zabranjeno zakonom. Jedan od turista sa autobuske stanice kaže da ako je protivzakonito, treba da se sankcioniše, ali da on ne zna jesu li ti ljudi dileri ili nisu.

Mlađi turista kaže kako je po izlasku iz autobusa dobio nekoliko ponuda za smještaj, a gospođa iz Srbije dodaje da joj niko nije nudio sobe.

"Nas čekaju ovde", kazala je.

Kazne od 220 do 1200

Kad inspektori utvrde da se osoba na stanici bavi nelegalnim posredovanjem, zajedno sa "dilerom" odlaze kod sudije za prekšaj, a sudija izriče novčane kazne.

Jasno je da nema lijeka za dilere koji uvijek nađu nove načine da dođu do turista

Novčane kazne se kreću od 220 do 1200 eura, u zavisnosti od toga da li je diler prvi put uhvaćen ili je povratnik u svom nelegalnom poslu.

Starosne granice u poslu dilera nema. Mogu se vidjeti penzioneri koji trče prema turistima ispred autobusa.

"Imamo dilere koji sjede na ulici i drže natpis "sobe, apartmani", kao i one koji svoj posao obavljaju iz automobila. Ima i maloljetnika koji obavljaju ovaj posao. U tom slučaju pozivamo njihove roditelje", kaže glavna turistička inspektorka.

Jasno je da nema lijeka za dilere koji uvijek nađu nove načine da dođu do turista. Ipak, novčane kazne do 1200 eura smanjio je broj rastrčanih posrednika, makar na autobuskoj stanici u Herceg Novom.

Galerija

Bonus video: