Biznismeni čekaju lakše dobijanje građevinskih dozvola

Investitor će biti oslobođen dugih procedura i pribavljanja tehničkih dozvola
57 pregleda 0 komentar(a)
gradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
gradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2011. 16:42h

Predloženim izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata skraćuje se procedura za dobijanje građevisnke dozvole, pa su u Uniji poslodavaca Crne Gore zadovoljni.

Prednost ovog Zakona je, kako su naveli iz UPCG, što se uvodi sistem jednog šaltera kojim se smanjuje broj procedura do izdavanja građevinske dozvole - sada je za postupak potrebno 105 dana za razliku od ranijih šest do sedam mjeseci.

Novim rješenjima, kako su saopštili, investitor će biti oslobođen dugih procedura i pribavljanja tehničkih dozvola za vodovod, distribuciju i elektronske komunikacije kod nadležnih organa.

Jasno definisana odgovornost investitora

Institucija nadležna za izdavanje građevinske dozvole će to sama obezbjeđivati.

Propisana je obaveza nadležnog organa lokalne samouprave da do 31. decembra naredne godine donese prostorno-urbanistički plan lokalne samouprave čime će prestazi da važi generalni urbanistički plan

„Predloženim izmjenama jasno se definiše odgovornost investitora, planera, projektanta, revidenta, izvođača radova, vršioca stručnog nadzora, nosioca pripremnih poslova za izradu planske dokumentacije i odgovornih lica, što će u narednom periodu dovesti do jasnijeg razgraničenja odgovornosti i do sankcija ukoliko ne postupaju po Zakonu“, naglasili su iz UPCG.

Kazne za preduzetnike do 20.000 eura

Propisana je obaveza nadležnog organa lokalne samouprave da do 31. decembra naredne godine donese prostorno-urbanistički plan lokalne samouprave čime će prestazi da važi generalni urbanistički plan.

„Visina novčane kazne, za razliku od odredbi iz prethodnog zakona, neće se određivati u odnosu na minimalnu cijenu rada, već će biti propisana u određenom rasponu fiksnih iznosa. Ove izmjene izvršene su zbog potrebe usaglašavanja kaznenih odredbi sa novim Zakonom o prekršajima“, navodi se u saopštenju.

Novim Zakonom kaznena politika je znatno pooštrena, pa se predviđene novčane kazne kreću se u rasponu od dvije do 40 hiljada EUR za razne prekršaje pravnih lica.

„Za prekršaje preduzetnika novčane kazne iznose od dvije do 20 hiljada eura, a za fizička lica od 500 do četiri hiljade eura, koliko iznosi i predviđeni iznos novčanih kazni za prekršaj odgovornog lica u organu uprave“, zaključili su iz UPCG.

Bonus video: