Upoznajte Mirka Bulajića, poslovođu prazne prodavnice

Bulajić kaže da bi poslovanje prodavnice moglo da bude rentabilno, ali da ga poslovodstvo kažnjava jer se nije slagao sa načinom na koji su rukovodili firmom
219 pregleda 0 komentar(a)
mirko bulajić, Foto: Slavica Kosić
mirko bulajić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.08.2011. 15:43h

Mirko Bulajić, svakog dana tačno u 6.30 sati otvori malu radnju na hercegnovskoj Zelenoj pijaci, a u 13. 30 je zatvori. To ne bi bilo neobično da prodavnica nije prazna i da od avgusta prošle godine Mirko nema šta da prodaje. Uprkos tome, prima platu za posao poslovođe.

Posljednju platu je primio, uostalom kao i drugi zaposleni , za mjesec mart.

Bulajić je zaposlen u TP PKB Herceg Novi - AD Zelenika duže od 30 godina. Radio je kao finansijski direktor i poslovođa prodavnice, ali je, priča, zbog “političkog opredjeljenja dobio otkaz”.

Nekad bilo sjemena i sadnica

Poslije četiri godine sudskog postupka vraćen je na posao, nakon čega je počeo da radi kao poslovođa prodavnice PKB agrar na Zelenoj pijaci.

“Bilo je posla dok je bilo robe”, kaže Mirko.

U ponudi je bio sadni materijal iz PKB Cvijetni centar, sjemenski materijal, dio iz asortimana biljne apoteke i povrće koji je imao svoje stalne kupce, pa je dnevni pazar u prosjeku iznosio stotinu eura.

Posao prodavača ne odgovara ni mojim kvalifikacijama, ni dosadašnjem radnom iskustvu, tvrdi Bulajić

Socijalni obziri

Iz firme TP PKB Herceg Novi AD Zelenika novinari nijesu uspjeli da nađu sagovornika koji bi odgovorio na Bulajićeve optužbe.

Pravdali su to smjenom na čelu firme, pa su medije uputili u poslovodstvo firme “Panto market”, koja je većinski vlasnik hercegnovskog PKB-a.

Većinski vlasnik hercegnovskog PKB koji ima 80 odsto akcija je “Panto market”

To je, kažu, i bio razlog da zatvore i malu prodavnicu na hercegnovskoj Zelenoj pijaci. Bulajića su tada rasporedili na novo radno mjesto u Cvjetni centar u Sutorini, ali je on odbio da tamo radi. Tvrde i da do sada nijesu riješili ovaj problem samo zbog “socijalnih obzira”.

“Nudili su mi posao prodavača, što ne odgovara ni mojim kvalifikacijama, ni dosadašnjem radnom iskustvu”, tvrdi Bulajić. Na ponudu da zakupi prodavnicu u kojoj je bio poslovođa kaže da je nepovoljna.

“Nudili su mi i da kroz otpremninu platim zakup prostora”, rekao je.

Osnovao NVO malih akcionara

Međutim, Bulajić kaže da je strahovao da bi mu mogli otkazati ugovor već nakon mjesec, pa bi tada ostao i bez stalnog radnog mjesta, ali i bez mogućnosti da sam sebe izdržava.

Bulajić je i predsjednik prije dvadesetak dana osnovane NVO Udruženje malih akcionara TP PKB Herceg Novi AD Zelenika, čiji je cilj, kaže da se sačuva, ali i uveća imovina društva i da se akcionarima raspodijeli dividenda, jer je firma poslovala sa dobitkom od blizu 400.000 eura.

Većinski vlasnik hercegnovskog PKB koji ima 80 odsto akcija je “Panto market”, a 20 odsto je u vlasništvu manjinskih akcionara. Knjigovodstvena vrijednost imovina firme procjenjena je na oko osam miliona eura.

Sada zapošljava devedesetak radnika, a kada je vaćinski paket kupio “Panto market” bilo je zaposleno 320 radnika.

Bonus video: