Crna Gora bi mogla do kraja godine da završi pregovore sa Ukrajinom oko pristupa STO

Ukrajina tokom pregovora prihvatila ono što je Crna Gora predlagala od početka
0 komentar(a)
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.08.2011. 10:13h

Crna Gora bi do kraja godine mogla okončati bilateralne pregovore sa Ukrajinom, u konekstu pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i sporazum o slobodnoj trgovini, prenosi Radio Antena M.

Nakon nedavne osme runde pregovora između Crne Gore i Ukrajine iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je Crna Gora, kako kazu, na najbiižoj tački u posljednje dvije i po godine kada je posrijedi pristup naše zemlje STO.

Pomoćnik ministra ekonomije Goran Šćepanović kazao je za Antenu M da je Ukrajina tokom pregovora prihvatila ono što je, kako kaze Šćepanović, Crna Gora predlagala od početka.

" To je uspostavljanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, tako da ono što bi dogvorili sa Ukrajinom na bi vazilo i za ostale članice STO-a. Osnovni princip STO-a je da ono što se dogovori sa bilo kojom članicom vazi za ostale zemlje.

Kako je sada 153 članice STO-a to bi značilo da ono što dogovorimo sa Ukrajinim vazi i za ostale članice, što u ovom trenutku nije prihvatljivo za Crnu Goru.

Zbog toga smo ono što je dogovoreno u pregovorima, do sada - da bude obostano prihvaćeno tzv. zamrznuto stanje kada je riječ o pregovorima za STO, Ukrajina prihvati, a da dodatne koncesije na kojima oni insistiraju definišemo kroz bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini. Pregovora će biti i tokom avgusta i septembra, pa očekujemo da ćemo, ako bude sve po planu, do kraja godine završiti proceduru za oba sporazuma".

Antena M podsjeća da je Ukrajina blokirala prijem Crne Gore u Svjetsku trgovinsku organizaciju odbijanjem da potpiše bilateralni sporazum, uz obrazloženje da su joj potrebna dodatna objašnjenja zakonodavstva iz oblasti poljoprivrede, industrije, roba i usluga.

Bonus video: