Skadar: Pušten u rad dalekovod Podgorica-Tirana

Dalekovod od 400 kilovolti je crnogorsku stranu koštao 13 miliona eura, od čega je 11 miliona obezbijedila Razvojna banka Njemačke, a dva miliona eura Crnogorski elektroprenosni sistem
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 16:59h

Crna Gora posebnu važnost prepoznaje u integraciji crnogorskog energetskog sistema, prvo u regionalni, a zatim i u energetski sistem Evropske unije, poručio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

On je danas u Skadru, zajedno sa albanskim premijerom Sali Berišom i njemačkim federalnim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Dirk Niebelom, pustio u rad 400 kV dalekovod Podgorica-Tirana, saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Lazović je kazao da je Vlada sebi postavila težak i zahtjevan zadatak - obezbjeđivanje crnogorskim građanima i biznisu zdrav i održiv energetski sistem, koji će omogućiti sigurno snabdijevanje električnom energijom, a ne narušiti prostore koji predstavljaju jedinstvena prirodna bogatstva.

„To nije nerješiv problem, što potvrđuje i realizacija ovog projekta kojim će se značajno doprinijeti stabilnost i sigurnost elektroenergetskih sistema cijelog regiona“, rekao je on.

Zato, kako je naveo, taj projekat može služiti kao primjer za sadašnje i buduće projekte koje Albanija i Crna Gora, kao susjedne i prijateljske, zemlje realizuju.

Projekat dalekovoda Podgorica - Tirana obuhvatao je izgradnju 400 kV dalekovoda i proširenja trafostanica (TS) Podgorica 2 i Elbasan, kaže se u saopštenju.

Realizacijom Projekta su, kako se navodi, na najvišem naponskom nivou povezani elektroenergetski sistemi Albanije i Crne Gore, čime je Elektro-energetski sistem Albanije povezan sa zapadno-evropskim, a crnogorski sa grčkim i dalje.

Time se, kako je pojašnjeno, značajno doprinijelo obezdjeđivanju stabilnosti i sigurnosti elektroenergetskih sistema cijelog regiona.

Na dalekovodu i trafostanicama je pored najkvalitetnije energetske opreme instalirana i najsavremenija telekomunikaciona i druga oprema, koja omogućava komunikaciju, nadzor i upravljanje na energetskim objektima kako zahtijevaju najstrožiji evropski standardi.

Projekat je na teritoriji Crne Gore završen za tri godine, a vrijednost tog posla je oko 13 mil eura, dodaje se u saopštenju.

Izvođač je bilo preduzeće Dalekovod Zagreb, a njegovi podizvođeči u Crnoj Gori Siemens Austrija i Minelelektrogradnja Beograd, kao i konsultant-Fichtner-Njemačka.

Galerija

Bonus video: