Međusobni dug privrednika u julu porastao za 12 miliona!

Koncentracija duga je i dalje velika tako da 10 najvećih dužnika učestvuje sa 21,03 odsto u ukupnom isnosu blokade odnosno sa 67,6 miliona eura
0 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock.com
euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.08.2011. 14:10h

Da se privredni sektor nalazi u ozbiljnoj krizi pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) prema kojima su međusobna dugovanja privrednika sa samo mjesec porasla za 12 miliona eura, odnosno sa 309,8 miliona eura na kraju juna na 321,8 miliona na kraju jula.

Smanjen je broj preduzeća čiji su računi blokirani sa 14.726 na kraju juna na 14.557 na kraju jula.

Koncentracija duga je i dalje velika tako da 10 najvećih dužnika učestvuje sa 21,03 odsto u ukupnom isnosu blokade odnosno sa 67,6 miliona eura, dok 50 najvećih dužnika duguju 137,1 milion eura ( 42,6 odsto ukupno blokiranog iznosa).

Ne prekidna blokada za 2.061 firmu

Privrednci smatraju da treba objaviti i imena javnih preduzeća koja doprinose nelikvidnosti

Od 50 izvršnih dužnika, koji imaju najveći iznos duga, na kraju jula, 41 izvršni dužnik je bio u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana i njihova blokada je iznosila 111.5 milion eura, dok je devet izvršnih dužnika bilo u blokadi do godinu dana i blokada je iznosila 25.6 miliona eura

U Centralnom registru računa, na kraju jula , bilo je evidentirano 56.237 pravnih i fizičkih lica koja obavljaju djelatnost, dok ih je mjesec ranije bilo 55.957.

Privrednici očekuju stečaje

Privrednici su nedavno na sastanku sa premijerom Igorom Lukićem zatražili da se javno objaveimena nelikvidnih firmi kako bi ona preduzeća koja nemaju problema u poslovanju izbjegla te firme što je premijer podržao.

Ministarstvo finansija najavilo je da će u saradnji sa CBCG na jesen izmijeniti zakon o bankama kak obi se CBCG omogućilo da objavi zvanično imena nelikvidnih preduzeća što do sada nije uradila pozivajući se na član 84 zakona o bankama.

Pored objavljivanja imena onih firmi čiji su računi blokirani, a u cilju zaštite zdravih kompanija, privrednici smartraju i da je potrebno pokrenuti stečajni postupak u nekim nelikvidnim preduzećima kako bi se namirila dugovanja, zakonski precizirati rokove u kojima se moraju platiti potraživanja,obezbijediti tretman svih pred državom i spriječiti vlasnike nelikvidnih preduzeća da osnivaju nove firme.

Privrednci smatraju da treba objaviti i imena javnih preduzeća koja doprinose nelikvidnosti, a ističu da su međusobna potraživanja mnogo veća od onih koja se javno saopštavaju i da će ona i dalje rasti.

Bonus video: