A2A dobija još pet godina

Dodatna petogodišnja saradnja sa italijanskim suvlasnikom EPCG predviđena je memorandumom o razumijevanju
0 komentar(a)
A2A ugovor, Foto: Arhiva "Vijesti"
A2A ugovor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.08.2011. 07:37h

Italijanska kompanija A2A imaće upravljačku poziciju u Elektroprivredi Crne Gore do kraja 2019. godine, a to dobija ukoliko uspješno bude predvodila izvršni menadžment do prvobitno predviđenog perioda - do 31. decembra 2014.

Dodatna petogodišnja saradnja sa italijanskim suvlasnikom EPCG predviđena je memorandumom o razumijevanju, koji je osnov da predstavnici Vlade i uprave A2A potpišu aneks ugovora o saradnji u državnoj elektroenergetskoj kompaniji.

Prema nezvaničnim informacijama, memorandum, čiji je tekst Vlada usvojila prošlog četvrtka, mogao bi biti ozvaničen i danas, jer će rukovodioci milanske centrale A2A doputovati u Podgoricu.

Manjinski akcionar A2A je odustao od mogućnosti da od 2015. preuzme većinsku kontrolu nad EPCG i dogovorio se sa izvršnom vlašću, Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom, da mu Crna Gora prepusti dugoročno vođenje menadžmenta.

Međutim, to ne znači da se nakon takvog višegodišnjeg vida saradnje ne može desiti da crnogorska strana razumije eventualno drugačiji zahtjev A2A, ako bi opet tražio šansu do većinskog gazdovanja.

Mogli bi se pozvati na “uspješno dugoročno rukovođenje Elektroprivrednom”, što bi bilo dovoljno za zeleno svjetlo da stranac ima kontrolni paket dionica. To posebno ako se zna da DPS Mila Đukanovića i premijer Igor Lukšić ocjenjuju uspješnom i dosadašnju saradnju, iako partner ne ulaže desetine miliona eura od dokapitalizacije u EPCG.

Prošlogodišnja ulaganja su duplo manja – nepuna 24 miliona eura, u odnosu na pretprošlu godinu, kada je menadžment EPCG bio u domaćim rukama.

U Vladi su “Vijestima” potvrdili će se njihov i pregovarački tim A2A danas sastati da još jednom razgovaraju, nakon čega će se znati hoće li tokom dana biti potpisan memorandum.

Nakon ozvaničenja nastavka saradnje, biće dogovoreni uslovi za potpisivanje aneksa ugovora o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG, koji se očekuje do kraja godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: