Zašto opština Kotor Bokeljskoj mornarici izdaje prostor bez nadoknade?

Direktor kotorske firme Bastion company Zvonimir Ivović ukazuje da tom odlukom Opština gubi prihod od 60 hiljada eura
71 pregleda 0 komentar(a)
Bokeljska mornarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bokeljska mornarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.08.2011. 18:15h

Direktor kotorske firme Bastion company Zvonimir Ivović kazao je da su zatečeni, ali i ogorčeni odlukom Skupštine opštine Kotor o oduzimanju poslovnog prostora u Starom gradu, površine 126 m2 (sadašnji pub Dock) i davanju na korisćenje Bokeljskoj mornarici, i to bez nadoknade.

Ivović ukazuje da tom odlukom Opština gubi prihod od 40 hiljada eura po osnovu zakupnine za prostor i baštu, kao i 20 hiljada eura za poreze i doprinose, te da dvadesetak radnika ostaje bez posla.

“Uz sve dužno poštovanje koje imamo prema Bokeljskoj mornarici, smatramo da je Skupština opštine Kotor trebalo mnogo ranije da riješi problem oko obezbjeđivanja prostora za tu organizaciju, i tvrdimo da prostor puba Dock ni u čemu ne odgovara njihovim potrebama.

"Naša firma je nudila da nađe i plaća adekvatan prostor za potrebe Bokeljske mornarice"

Ta organizacija je, i prema riječima nadležnih iz Opštine, odbila desetak lokala u Starom gradu kao neadekvatne, a u zadnjih 30 godina imali su na raspolaganju kancelarije od 15-30 kvadrata, prvu u zgradi Jugooceanije, a drugu malo veću u zgradi Doma pomoraca.

Naša firma je nudila da nađe i plaća adekvatan prostor za potrebe Bokeljske mornarice, ali su i to, vjerovali ili ne, iz Opštine odbili”, kazao je Ivović za “Vijesti”.

Mornarici na pet godina bez nadoknade

Poslije odluke Vlade Crne Gore 2008. godine da zgradu Doma pomoraca u Starom gradu površine 388 kvadrata u kojoj se nalazile kancelarije Bokeljske mornarice, pokloni hrvatskom konzulatu, Opština Kotor je morala toj organizaciji da obezbijedi drugi prostor.

Urađena je prenamjena prostorija u kojima se nalazi pub jer je, kako je obrazloženo, prethodnom zakupcu istekao ugovor o zakupu

Prvobitno je dodijelila prostor površine 60 kvadrata, ali su to oni odbili, jer nije odgovaralo njihovim potrebama, i zatražili da im se dodijeli drugi.

U tom smislu urađena je prenamjena prostorija u kojima se nalazi pub jer je, kako je obrazloženo, prethodnom zakupcu istekao ugovor o zakupu 15. marta 2011. godine.

O tome se raspravljalo i na posljednjoj sjednici kotorskog parlamenta krajem jula kada je većinom glasova odbornika DPS-a odlučeno da se taj prostor dodijeli Bokeljskoj mornarici na pet godina bez nadoknade.

U poslu od 1988.

“Pitamo odgovorne u Opštini, kao i u Bokeškoj mornarici ukoliko dođe do iseljenja, ko će snositi troškove uređenja prostora i privođenja namjeni, nakon što bude iseljen naš enterijer, a koji sigurno neće biti manji od 20 hiljada eura. Vjerovatno građani.

"Mi ćemo se svim pravnim sredstvima, a smatramo da je pravda na našoj strani, boriti do kraja"

Mi ćemo se svim pravnim sredstvima, a smatramo da je pravda na našoj strani, boriti do kraja i obavijestiti crnogorsku javnost kao i međunarodne organizacije o sistemu rada Skupštine opštine Kotor, predizbornim obećanjima korisnicima poslovnih prostora, ali i o ličnim interesima pojedinaca iz opštinske vlasti imenom i prezimenom”, kazao je Ivović, ne želeći da prezicira na koga misli.

On podsjeća da ta firma ima poslovne odnose sa Opštinom Kotor od davne 1988. godine (od picerije Bastion), te da do danas nije imala nijedan spor, da su sve zakonske obaveze uredno izvršavali uključujući i poštovanje Zakona o javnom redu i miru.

Lični interesi opštinskih moćnika

Ta firma trenutno ima tri prestižna ugostiteljska lokala u Starom gradu, kafe bar "Mocca", restoran "La Pasteria" i pub "Dock".

“Nije bilo nijednog razloga da nam se ne produži ugovor o zakupu shodno odluci Skupštine opštine Kotor"

“Nije bilo nijednog razloga da nam se ne produži ugovor o zakupu (shodno odluci Skupštine opštine Kotor), što nije slučaj sa većinom korisnika koji imaju više desetina evidentiranih prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira, kao i utuženja za neblagovremeno plaćanje zakupa, možda bi baš neki od tih prostora odgovarao potrebama Bokeške mornarice.

Na našu žalbu, odluku o iseljenju Komisije za poslovne prostore glavni administrator je poništio, sa čim smo mislili da je ovo pitanje završeno, no tako nisu izgleda mislili opštinski moćnici koji lične interese stavljaju ispred opštinskih, a njihove greške plaćaju građani”, kaže Zvonimir Ivović.

"Jednom su već uradili ovo isto"

Direktor kompanije Bastion company Zvonimir Ivović podsjetio je da im se slična stvar desila i sa poslovnim prostorom u palati Pima koji su, ističe, uz uloženi ogroman novac adaptirali i preuredili u eksluzivan riblji restoran.

“Uz nadu da će neko iz republičke vlasti dozvati pameti ove naše iz opštinske vlasti, spremni čekamo sljedeći korak"

“Nakon godinu dana isti opštinski moćnici oduzeli su nam taj prostor ne produživši ugovor o zakupu. Zanimljivo je da taj prostor skoro dvije godine prazan, a opštinska kasa praznija za oko 100 hiljada eura.

Da li će neko ko je tu štetu prouzrokovao ikada odgovarati i reći kome su taj prostor obećali i pod kojim uslovima”, pita se Ivović, uz opasku da nakon svega ostaje iznuđena bespotrebna afera, višegodišnji sudski spor, gubitak na sve tri strane, od kojih će Bastion company platiti svoju, a nedužni građani ostale dvije.

“Uz nadu da će neko iz republičke vlasti dozvati pameti ove naše iz opštinske vlasti, spremni čekamo sljedeći korak, nakon čega krećemo u bespoštednu borbu svim zakonskim sredstvima i nespornim činjenicama”, zaključio je Ivović.

Bonus video: