ŽIGC na 20 putnih prelaza uštedio 1,2 miliona eura

Iz ŽICG su saopštili da ulažu maksimalne napore da u što kraćem roku završe ugovorene radove na remontu pruge Nikšić – Podgorica
64 pregleda 0 komentar(a)
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2011. 11:36h

Kroz projekat građevinskog uređenja 20 putnih prelaza na pruzi Nikšić – Podgorica, koji je u završnoj fazi, Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) uštedjela je 1,2 miliona eura, saopštili su iz kompanije.

"Od planiranih 20 putnih prelaza, do sad je kompletno završeno 18", naveli su iz ŽICG.

“Uređenje prilaznih saobraćajnica na pojedinim putnim prelazima, na kojima su postavljani gumeni paneli je bilo uslovljeno riješavanjem imovinsko pravnih odnosa”

Iz ŽICG su saopštili da ulažu maksimalne napore da u što kraćem roku završe ugovorene radove na remontu pruge Nikšić – Podgorica, kao i da nijesu imali podršku Glavnog Grada i Opštine Danilovgrad, čiji će stanovnici i mještani biti korisnici putnih prelaza.

Procijenjena vrijednost ugovorenih radova za građevinsko uređenje 20 putnih prelaza je, kako su saopštili, iznosila dva miliona EUR po projektnoj listi, procjeni konsultantske kuće EBRD-a, kao i stavu bivšeg rukovodstva ŽICG.

Nakon tenderske procedure sačinjen je izvještaj Komisije ŽICG koji je EBRD odobrila u julu prošle godine, a ugovor za iznos 795.600 eura je dodijeljen slovenačkoj firmi SŽ-Železničko gradbeno podjetje Ljubljana.

ŽICG je radove na 20 putnih prelaza na pruzi Nikšić-Podgorica procijenila između 800.000 i milion eura, što, kako su saopštili, govori o njihovom racionalnom korišćenju kredita EBRD-a.

“Uređenje prilaznih saobraćajnica na pojedinim putnim prelazima, na kojima su postavljani gumeni paneli je bilo uslovljeno riješavanjem imovinsko pravnih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Uređenje putnog prelaza Duklja bilo je uslovljeno rješavanjem imovinsko pravnog odnosa za 200 metara kvadratnih privatnog vlasništva

Uređenje putnog prelaza Donje Šume, ŽICG je, kako su naveli, blagovremeno izvela ugradnjom gumenih panela, a kako Glavni grad Podgorica nije učestvovao u riješavanju imovinsko pravnih odnosa za izgradnju paralelne drumske saobraćajnice za povezivanje sa putnim prelazom, kupili su 361 metara kvadratnih privatnog zemljišta u vrijednosti od 19.400 eura.

“Na ovaj način će se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i Direkcije za sobraćaj, urediti prilazne drumske saobraćajnice i radovi na ovom prelazu privesti kraju”, kazali su iz kompanije.

I uređenje putnog prelaza Duklja bilo je uslovljeno rješavanjem imovinsko pravnog odnosa za 200 metara kvadratnih privatnog vlasništva, gdje Glavni grad opet nije učestvovao u rješavanju pitanja eksproprijacije.

ŽICG je, kako su saopštili, eksproprisala potrebno zemljište uz isplatu 10.000 eura, a pružnii prelaz Duklja je asfaltiran i uređen.

Bonus video: