iz privredne komore:

Domaća hrana ispunjava stroge evropske standarde

Nakon ulaska Hrvatske u EU, uvoz i izvoz roba odvijati u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji koji Crna Gora primjenjuje u trgovini sa svim članicama EU
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 08:59h

Crna Gora sa Hrvatskom ima slobodnu i intenzivnu trgovinu i to se neće promijeniti nakon što Hrvatska za godinu i po uđe u Evropsku uniju jer je domaća, naročito prehrambena i poljoprivredna proizvodnja dovoljno modernizovana, tako da odgovara visokim evropskim standardima, kazala je “Vijestima” savjetnica u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je rekla da će se nakon ulaska Hrvatske u EU, uvoz i izvoz roba odvijati u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji koji Crna Gora primjenjuje u trgovini sa svim članicama EU.

Ona je rekla da se tokom posljednjih desetak godina proizvodnja u Crnoj Gori modernizovala, posebno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Ona je rekla da se tokom posljednjih desetak godina proizvodnja u Crnoj Gori modernizovala, posebno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Proširen je asortiman proizvoda i kod velikog broja proizvođača je sertifikovana proizvodnja. Uslovi za dobijanje izvoznog broja u mesnoj industriji su ispunjeni i zahtjev predat nadležnim evropskim institucijama. Time je ispunjena većina kriterijuma za plasman proizvoda na EU tržište", kazala je Drakić.

Posebno je važan marketing

Ona je rekla da je to samo preduslov za uspjeh crnogorskih proizvođača na tržištu EU.

"Marketinški nastup, sa kvalitetom, cijenama, kanalima distribucije i promocijom, takođe ima značajan uticaj na uspješan plasman, pa će zastupljenost crnogorskih proizvoda na tržište EU zavisiti i od spremnosti proizvođača da se prilagode zahtjevima i potrebama tog tržišta", smatra Drakić.

Ona je podsjetila da je u julu 2004. godine stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom, te da je od tada trgovina postepeno liberalizovana.

Drakić je objasnila da omogućavanjem plasmana crnogorskih proizvoda u Hrvatskoj bez ograničenja oni postaju konkurentniji čime je stvorena mogućnost za intenzivnije tržišno učešće.

Drakić je kazala da je početkom jula ove godine počela primjena dogovorene dalje liberalizacije i da su ukinuta sva ograničenja koja su se primjenjivala na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore u Hrvatsku.

"Istovremeno je počela i postepena liberalizacija uvoza robe iz Hrvatske u Crnu Goru do nivoa koji je postignut u pregovorima sa Evropskom unijom (SAA) za pojedine poljoprivredne proizvode. To podrazumijeva da se carina na živinsko meso u ovoj godini naplaćuje u visini od 30 odsto važeće carine, a od naredne godine će se naplaćivati 20 odsto od važeće carine", kazala je Drakić.

Ona je dodala da na uvoz u Crnu Goru mesa, soljenog, sušenog ili dimljenog, pojedine mliječne proizvode i prerađevine, krompir, paradajz, grožđe, lubenice, breskve i kivi koji se uvoze iz Hrvatske, se naplaćuje carina u vrijednosti 50 odsto od važeće.

"Za prerađevine od mesa je predviđena postupna liberalizacija, tako da se ove godine primjenjuje 40 odsto, a od 2012. godine 30 odsto važeće carine. Na uvoz vode, vode sa dodatkom šećera, piva i duvana u ovoj godini je carina 20 odsto od važeće da bi od naredne godine uvoz ove robe iz Hrvatske bio potpuno liberalizovan", kazala je ona.

Drakić je objasnila da omogućavanjem plasmana crnogorskih proizvoda u Hrvatskoj bez ograničenja oni postaju konkurentniji čime je stvorena mogućnost za intenzivnije tržišno učešće.

"Istovremeno, crnogorsko tržište je za hrvatske proizvode djelimično otvoreno, što omogućava zaštitu crnogorskim osjetljivim proizvodima i proizvodnji u razvoju", zaključila je ona.

Preporučujemo za Vas