MANS: Vujačić je imao ulogu u Pavićevićoj strukturi, neka objasni odnose

Sve tri zgrade koje je Longrun Invest kompanija gradila u Baru bile su praćene prekoračenjem gabarita i kršenjem zakona
345 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.08.2011. 08:04h

Direktor programa za urbanizam u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac kazao je juče da nije iznenađen reakcijom jednog od osnivača rusko-crnogorske građevinske firme Longrun Invest Ratka Vujačića, ali ga poziva da, umjesto animoziteta, ponudi makar jedan argument ili dokaz za svoje tvrdnje.

Vujačić je juče, kao odgovor na tužbu koju je protiv njegove firme podnio MANS, kazao da njegovi poslovi nijesu oštetili grad Bar, “već smo donijeli višemilionske investicije, kupljena je zemlja na javnom nadmetanju, plaćane su komunalije, zaposlili smo domaće firme i radnike, platili sve poreze i doprinose”.

U saopštenju Vujačića navodi se i da gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića cijene, ali da imaju “rijetke poslovne kontakte”.

Milovac podsjeća da je MANS podnio krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv Pavićevića i sa njime povezanih lica, “na osnovu preko 200 stranica zvaničnih dokumenata, čiju istinitost je lako provjeriti”.

" Jedan od pojedinaca koji je imao nespornu ulogu u organizovanoj strukturi Pavićevića je i Ratko Vujačić, osnivač kompanije Longrun Invest" tvrdi Milovac.

Legalizovane tri zgrade

On kaže da je nesporno da je Vujačićeva kompanija imala veoma velike koristi od izmjena planova „Topolica 1 i 3“, jer su tim planovima legalizovane čak tri zgrade koje je Longrun gradio.

" Ukoliko Vujačić zaista želi da javno polemiše o tome koliko je ispravan i legalan njegov biznis, mogao bi da nam kaže koji je to posao radila kompanija Longrun Invest u Baru a koji nije bio, kako on kaže, problematičan, da ne kažemo kriminalan.

Nažalost, to nećemo čuti, jer sve tri zgrade koje je ova kompanije gradila u Baru bile su praćene prekoračenjem gabarita i kršenjem zakona, zbog čega je Opština Bar mijenjala planove" naveo je Milovac.

Vujačić bi, kako je dodao, mogao da objasni i to kako je obezbijedio da ne budu srušena čak tri prekobrojna sprata na njegovim dvjema zgradama, u kakvoj komunikaciji sa Pavićevićem je došlo do izmjene plana kojim se sve to uklapa i legalizuje, “te koja uloga je bila Branimira Gvozdenovića, tadašnjeg ministra zaduženog za urbanizam”.

" Ratko Vujačić bi mogao da kaže i zbog čega sporne zgrade i dalje nemaju građevinsku dozvolu, te kako je moguće da se u već prodate stanove ovih dana useljavaju novi vlasnici, iako Vujačić još nije pribavio upotrebnu dozvolu za te objekte. Ovo su samo neka od kršenja zakona koje je počinio Vujačić, a da je Crna Gora pravna država u punom smislu, Longrun-invest bi odavno bio na crnoj listi kompanija, a Vujačić odgovarao za ono što je uradio" rekao je Milovac.

Sedam spratova po cijeni od četiri

On traži da, kada je u pitanju uticaj Vujačićevog uticaja na budžet Opštine Bar i državu uopšte, barski biznismen objasni kako je moguće da je opštinsko zemljište kupio po jednoj cijeni, u koju je ukalkulisano da može graditi do četiri sprata, a da je u međuvremenu sagradio sedam, po istoj cijeni.

" Cijenim da investitor svjetskog kalibra, za kakvog se Vujačić izdaje, može uvidjeti da je opštinski budžet oštećen za iznos razlike u cijeni koju bi zemljište imalo da je Opština u startu planirala sedam spratova, koliko je Vujačić nelegalno sagradio" saopštio je Milovac, koji potvrđuje da je Vujačić platio komunalije za prekobrojne spratove, “ali bi isto tako mogao da objasni zašto Regionalnom vodovodu nikada nije uplatio blizu 40.000 eura obaveznog doprinosa prilikom izgradnje objekata, koliko iznosi razlika između onoga što je prijavio i onoga što je sagradio na terenu”.

MANS je, prema njegovim riječima, dobio od Regionalnog vodovoda potvrdu da ova kompanija nikada nije platila razliku po osnovu dodatnih spratova.

" Možda Vujačić, kako kaže, na drugim kontinentima i jeste radio legalno, ali je veliki problem što to iskustvo nije prenio i na svoje poslove u Baru, jer gotovo da ne postoji poslovni aranžman iza kojega zvanično stoji Vujačić, a da nije bio praćen nekom aferom, ili kako on kaže, nekim problemom" poručio je Milovac.

Predstavnike MANS-a, kako se navodi, ne zanima “Vujačićeva percepcija motiva i razloga iz kojih MANS postoji i načina na koji radimo svoj posao ne zaslužuje posebnu pažnju, tim prije jer se radi o ličnom doživljaju osobe koju MANS sumnjiči za organizovani kriminal i jasno nam je da ona ne može biti objektivna”.

" Ipak, najava da će „Milovac Dejan odgovarati“ upućuje na zaključak da Vujačić pored odgovora na krivičnu prijavu, ima na umu još neku vrstu „akcije“. Nadamo se da je Ratko Vujačić mislio na tužbu zbog duševnih bolova, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da pred nadležnim organima Crne Gore zatražimo zaštitu od „pravde“ koju ima na umu Vujačić " naveo je Milovac, dodajući da istraga MANS-a u slučaju barskog gradonačelnika i sa njime povezanih lica nije ni izbliza kompletirana, pa obećavaju Vujačiću da “i u narednom periodu može očekivati da MANS nastavi svoj rad u barskoj Opštini”.

" Naravno, ukoliko je zaista „čist“, Vujačić nema potrebe da ispoljava ovoliku količinu nervoze i animoziteta prema MANS-u i meni lično, već mu savjetujemo da poput svojih „drugara“ iz šeme, Pavićevića i Gvozdenovića, mirno sačeka konačnu odluku nadležnih organa, u koje i on, pretpostavljamo, ima bezgranično povjerenje" zaključio je Milovac.

Da objasni veze sa ruskom bankom

Milovac je naveo da Longrun invest nije jedina kompanija Ratka Vujačića “koja ima zavidan nivo „legalnosti i profesionalizma“.

" Njegova druga kompanija Cirus Invest takođe je plod izvanredne saradnje koju Vujačić ima sa ruskim investitorima, ovoga puta sa grupom moskovskih notara. U vezi sa ovim biznisom, Vujačić bi mogao javnosti Crne Gore da objasni svoje veze sa ruskom Transcapital bankom, kojim kanalima su išle investicije Cirus investa, kao i šta je sve dogovarano na sastancima sa Ankom Vojvodić, tadašnjom gradonačelnicom Bara.

Mogao bi da objasni i to da li je jedan od tih sastanaka rezultirao javnim nadmetanjem na kojem je vrijednu parcelu u centru Bara dobila upravo njegova kompanija Cirus invest.

Kad je u pitanju Cirus invest, Vujačić bi mogao da pojasni i kako su stanovi u zgradi koja je izgrađena na toj parceli u jeku građevinskog buma prodavani za oko 700 eura po m2, koliko je Cirus invest prijavljivao kao zvaničan prihod te kompanije, te da li je to bila zaista i stvarna cijena po kojoj su stanovi prodavani" rekao je Milovac.

On poziva da Vujačić “progovori i o poslovima svoje treće kompanije Svjetlost – Mont, te kako je sa direktorom barske Poljoprivredne škole Milojem Kneževićem “izigrao Zakon o javnim nabavkama prilikom izvođenja radova na objektu škole, zbog čega je MANS već podnosio krivičnu prijavu protiv Kneževića”.

Bonus video: