Zavod: Za dva mjeseca zaposleno oko 700 mladih

“Najviše zahtjeva bilo je iz Budve, Bara i Herceg Novog. Što se tiče kompanija najviše zahtjeva pristiglo je iz Montenegrostars hotels group"
0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Zavod za zapošljavanje, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 31.07.2011. 12:42h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) za dva mjeseca odobrio je ukupno 682 zahtjeva za subvencije poslodavcima u cilju radnog angažovanja mladih na sezonskim poslovima.“Najviše zahtjeva bilo je iz Budve, Bara i Herceg Novog. Što se tiče kompanija najviše zahtjeva pristiglo je iz Montenegrostars hotels group, gdje hotel Splendid prednjači u broju zapošljavanja mladih, pa onda i Inex Zlatna Obala”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Zavoda.Projekat Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima počeo je 1. juna, a do kraja jula ukupno je odobreno 682 zahtjeva za subvencije poslodavcima u iznosu od 100 EUR mjesečno za novo zapošljavanje jedne osobe.

Projekat subvencija poslodavcima traje do kraja septembra

ZZZCG pozvao poslodavce da podnesu zahtjeveIz Zavoda su pozvali sve poslodavce, koji nijesu do sada koristili subvencije, a zapošljavaju mlade do 25 godina, da podnesu zahtjeve u područnim jedinicama ZZZCG i ostvare to pravo.“Posebno pozivamo poslodavce iz sjevernih turističkih opština kao što su Kolašin, Žabljak, Plav, ali i sve ostale opštine”, kazali su iz ZZZCG.

“Posebno pozivamo poslodavce iz sjevernih turističkih opština kao što su Kolašin, Žabljak, Plav, ali i sve ostale opštine”, kazali su iz ZZZCG

Oni su dodali da se tim projektom, kao i ostalim mjerama aktivne politike zapošljvanja kao što su različiti programi obuka i obrazovanja, kontinuirano radi na jačanju konkurentnosti i većem zapošljavanju domaće radne snage.“Kako je preko ovog projekta subvencionirano i zaposleno skoro 700 mladih do 25 godina, smatramo da su ove subvencije poslodavcima, u značajnoj mjeri doprinijele većem zapošljavanju domaće radne snage”, zaključili su iz Zavoda.

Subvencije za poslodavce koji zaposle osobu do 25 godinaPravo na subvencije imaju poslodavci koji zaposle osobu ispod 25 godina, koja je državljanin Crne Gore i nije bila u radnom odnosu posljednjih šest mjeseci. Subvencije će dobiti i poslodavac koji sa novozaposlenim zaključi ugovor o radu na period od početka juna do kraja septembra i prijavi zasnivanje radnog odnosa u Poreskoj upravi (PU).Subvencioniranje se odnosi na zapošljavanje na obavljanju sezonskih poslova u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, poljoprivredi, građevinarstvu, saobraćaju, komunalnim i drugim privrednim djelatnostima.Poslodavac je obavezan sa dostavi zahtjev za isplatu subvencije, kopiju ugovora o radu sa novozaposlenim, kao i njegove radne knjižice i prijavu o zasnivanju radnog odnosa iz PU.

Bonus video: