I dalje neizvjestan nastavak projekta 1000+ stanova

"Ovaj projekat predstavljao je jedinstven model transparentnog rješavanja stambenih pitanja građana", naveli su iz Ministarstva
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 08:26h

Ministarstvo finansija intenzivno pregovora sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope o eventualnim modalitetima angažovanja preostalog novca iz kreditnog aranžmana za projekat Hiljadu plus stanova, kroz realizaciju nekog drugog programa, čiji će cilj biti rješavanje stambenih potreba u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su agenciji Mina-business kazali da je kreditni aranžman za podršku projektu Hiljadu plus stanova, koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) bio definisan do iznosa od 25 miliona eura, a za realizaciju projekta je utrošeno oko 9,5 miliona eura.

Ministarstvo finansija zaduženo za preusmjeravanje novca

Za pregovore sa CEB-om oko preusmjeravanja novca sa ovog projekta na neke druge projekte zaduženo je Ministarstvo finansija.

Oni su kazali da je projekat Hiljadu plus stanova, prema ocjeni CEB-a, uspješno realizovan i u njemu su ukupno na teritoriji Crne Gore 433 porodična domaćinstva riješila stambeno pitanje.

"Ovaj projekat predstavljao je jedinstven model transparentnog rješavanja stambenih pitanja građana", naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je na 71. sjednici UNECE odbora za stanovanje i upravljanje zemljištem, taj projekat ocijenjen kao inovativan i pozitivan, dobio odlične komentare i postavio standarde koji će biti primjenljivi i za ostale zemlje iz regiona, pa i šire.

Projekat Hiljadu plus stanova vrijedan je 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Predviđeno je i minimalno učešće građana od 2,5 miliona eura.

Vlada subvencionira kamatu adabranima

Vlada je odabranim domaćinstvima subvencionira kamatnu stopu do iznosa od 4,9 odsto na godišnjem nivou, za ugovore za kupovinu stanova po cijeni do 900 eura za kvadratni metar.

Cijene ponuđenih stanova su od 600 do 2.000 eura. U Podgorici, gdje živi najviše građana sa neriješenim stambenim pitanjem, minimalna ponuđena cijena kvadrata stana je hiljadu eura.

U dosadašnjem projektu utrošeno je svega 9,5 miliona, od planiranih 25

Građani su najveći broj aplikacija predali NLB Montenegrobanci, pored koje u projektu učestvuju i Erste, Crnogorska komercijalna, Hypo Alpe Adria i Komercijalna banka Budva. Najveći dio aplikacija se odnosi na jednočlana, dvočlana i tročlana domaćinstva, što i odgovora mogućoj potražnji stambenih jedinica definisanim javnim pozivom.

U dosadašnjem projektu utrošeno je svega 9,5 miliona, od planiranih 25.

Galerija

Bonus video: