Od Crne Gore prošle godine lošija samo Albanija

Prema podacima Monstata, izvoz Crne Gore ipak bilježi stope rasta i u prvih šest mjeseci ove godine bio je 50 odsto veći nego u istom periodu 2010
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 18:20h

Izvoz po stanovniku na kraju prošle godine od zemalja regiona najlošiji je u Crnoj Gori i Albaniji, dok je u Srbiji nešto iznad hiljadu eura, piše Politika, prenosi B92.

Mediji prenosi istraživanje saradnika Centra za novu politiku Gorana Nikolića po kojem je na kraju prošle godine ukupan izvoz Srbije iznosio oko 7,6 milijardi eura, ili svega 1,03 hiljade eura po stanovniku.

Nikolić je, uporednom analizom sa zemljama regiona, zaključio da su od Srbije manje izvezli jedino stanovnici Crne Gore, 553 eura, i Albanije, 417 eura po stanovniku.

Više robe u izvozu prodala je Bosna i Hercegovina (BiH) 1,16 hiljada po stanovniku, Makedonija 1,18 hiljada, Hrvatska dvije hiljade, kao i Slovenija, Bugarska i Rumunija.

" Naprednije zemlje u tranziciji uglavnom imaju preko šest hiljada eura robni izvoz i uvoz po stanovniku. Susjedna Bugarska u prošlih nekoliko godina ima dvostruko veći izvoz po stanovniku od Srbije, dok je razlika u korist Rumunije manje izražena - objasnio je Nikolić.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 25,4 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine

On je izračunao da bi, ukoliko se nastavi trend rasta prodaje robe van srbijanske granice, država na kraju ove godine trebalo da dostigne sumu od 1,2 hiljade do 1,25 hiljada eura. Nikolić smatra da će to biti nedovoljno da se prestigne susjedna Bosna i Hercegovina.

" Najnoviji podaci zvanične statistike BiH pokazuju da je izvoz po stanovniku na kraju prošle godine iznosio 1,16 hiljada eura. S obzirom na to da im prodaja na stranim tržištima u prvih šest mjeseci raste i da je za petinu veća, to znači da do kraja godine može da dostigne oko 1,4 hiljade eura" precizirao je Nikolić.

Srbija će možda poboljšati svoju poziciju na regionalnoj listi samo zahvaljujući činjenici da Hrvatskoj ove godine loše ide, jer je izvoz u prvih pet mjeseci porastao za samo 3,7 odsto.

Prema podacima Monstata, izvoz Crne Gore ipak bilježi stope rasta i u prvih šest mjeseci ove godine bio je 50 odsto veći nego u istom periodu 2010. i iznosio je 213,4 miliona eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 25,4 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je bila 18,8 odsto, saopštio je Monstat.

Više robe u izvozu od Crne Gore prodala je Srbija, ali i BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija

Bonus video: