Pajović se izvinio bivšem direktoru KAP-a Kazadiju

Kazadi je 22. jula reagovao na izjavu Pajovića, u kojoj je saopštio da nije kupio presu.
139 pregleda 0 komentar(a)
Džo Kazadi, Foto: Arhiva Vijesti
Džo Kazadi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.07.2011. 17:14h

Člana Odbora udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Boro Pajović se u saopštenju izvinio bivšem direktoru Kombinata aluminijuma Džou Kazadiju što je 29. juna na sastanku u Privrednoj komori kazao da je Kazadi kupio presi iz KAP-a i sa sada na njoj pravi dijelove za avione u Americi.

" Ovom prilikom naglašavam da tvrdnje iz članka da je presu ’sam sebi prodao tadašnji direktor Džo Kazadi’ i da on ’na njoj sada pravi dijelove za avione’ nijesu moj lični stav, već sam samo htio da prenesem informacije koje sam čuo iz nezvaničnih izvora. Ja lično nemam nijedan dokaz da je neko od direktora KAP-a prodajom prese pričinio ovoj kompaniji i Crnoj Gori višemilionsku štetu, niti sam informisan ko je u vrijeme njene prodaje, zapravo, bio izvršni direktor KAP-a.

Iz tih razloga se ovim putem izvinjavam g-dinu Kazadiju zbog iznošenja neprovjerenih informacija, a da istovremeno nijesam naglasio da one potiču iz nezvaničnih izvora" kazao je Pajović.

On je naveo i da je nesporna činjenica da je KAP-ova presa prodata, zbog čega ostaje pri stavu da nije bilo tržišnih razloga da bude prodata za samo šest miliona eura, jer se njenim uposlenjem mogao razviti čitav lanac malih preduzeća u Crnoj Gori.

Iz menadžmenta KAP-a je saopšteno da su odluku o prodaji prese iz Kovačnice donijeli nakon detaljne tehničke, finansijske i tržišne analize, koje su pokazale da nije realno da ona ponovo bude puštena u rad.

" Da je takva odluka bila ispravna pokazuje i činjenica da su i fabrike u Srbiji i Hrvatskoj prodale svoje prese, zbog nemogućnosti plasmana proizvoda koji su se na njoj izrađivali, a to je uglavnom bio program za potrebe nekadašnje vojske (polutke potpornog točka za tenkove, djelovi za pištolje, felge za transportere i drugo). S druge strane, prilagođavanje prese novim tehnološkim zahtjevima i kriterijumima savremenog tržišta bilo bi izuzetno komplikovano.

Iz tih razloga, presa je 2009. godine, uz saglasnost Vlade Crne Gore, prodata američkoj kompaniji „Firth Rixon Limited“, po cijeni od sedam miliona eura, a ne šest miliona, kako je rečeno na sastanku u Privrednoj komori.

Takođe naglašavamo da je presa, u vrijeme kada je nabavljena, koštala 37 miliona maraka, što je tada iznosilo oko 12,5 miliona dolara, a ne 85 miliona eura, kako je rečeno na tom sastanku - saopšteno je iz KAP-a.

Kazadi je 22. jula reagovao na izjavu Pajovića, u kojoj je saopštio da nije kupio presu.

Bonus video: