Sindikat CT: Krajnje je vrijeme da Vlada preispita ponašanje Dojče telekoma

Dojče Telekom je optužen, a time i diskreditovan zbog korupcijskog poslovanja u Crnoj Gori i Makedoniji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 14:50h

Sindikat Crnogorskog telekoma poručio je da je krajnji trenutak da Vlada preispita ponašanje Dojče telekoma koji, kako tvrde, nad zaposlenima u Crnoj Gori primjenjuje dvostruke standarde i krši smjernice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o društveno odgovornom ponašanju.

Sindikat Telekoma, koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG), poziva Vladu da preduzme jasne i efikasne mjere zaštite položaja zaposlenih građana u Crnogorskom telekomu.

"Time će Vlada pokazati stanovništvu i poručiti drugim multinacionalnim kompanijama da Crna Gora kao država drži do svojih građana i očuvanja njihovih prava i da neće ni po koju cijenu dopustiti primjenu dvostrukih standarda“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Oni su objasnili da je Dojče Telekom (DT), kao globalni koncern zastupljen u 50 zemalja na pet kontinenata, optužen, a time i diskreditovan zbog korupcijskog poslovanja u Crnoj Gori i Makedoniji.

"Tim povodom, kako navode mediji, bio je primoran da se nagodi sa američkom federalnom Komisijom za berze i "odrekne" provizije od čitavih 61,6 miliona USD“, podsjećaju iz Sindikata.

Socijalni program zanemaren

Prema riječima predstavnika Sindikata, to navodi na osnovane sumnje zašto je prilikom privatizacije Crnogorskog telekoma iz ugovora, kako kažu, na volšeban način izostavljen dio koji se odnosi na socijalni program, a tiče se zabrane otpuštanja ili bar ograničenja oglašavanja viška zaposlenih.

"To jasno objašnjava i situaciju u kojoj je poslovodstvo brutalno i lakomo odmah, odnosno 2005. godine, uz prevare i pritiske otpustilo 264 zaposlenih uz niske otpremnine“, kazali su iz Sindikata.

Sindikat je, kako navode, nakon toga uspio da izdejstvuje socijalni program, ali su neoliberalni zakonski propisi omogućili DT-u da nastavi sa masovno nekontrolisanim otpuštanjem i do danas otpusti blizu hiljadu zaposlenih od 1,35 hiljada koliko ih je bilo 2005.

"U tom periodu primljeno je oko 400 novih zaposlenih, koji su angažovani uglavnom na određeno vrijeme, a u vezi čega poslovodstvo odbija da dostavi zvaničan podatak Sindikatu, jer bi time bilo dokazano da na taj način DT stiče ekstra profit na teret zaposlenih“, objasnili su iz Sindikata.

Sindikat je do sada jedinu zaštitu imao u međunarodnim sindikatima čiji je član, koji su uz podršku Međunarodne konfederacije sindikata (MKS), krovne sindikalne centrale svijeta, podnijeli žalbu OECD-u zbog antisindikalnog djelovanja i primjene dvostrukih standarda DT-a u Crnoj Gori.

Dvostruki standardi

U žalbi se navodi da je DT postavio dvostruke standarde za uslove rada, gdje njemački radnici imaju pravo na sindikalno predstavljanje i kolektivno pregovaranje, a oni u Americi i Crnoj Gori to nemaju.

Obratili su se i njemačkoj Vladi, koja u DT-u ima 30 odsto akcijskog kapitala, zahtijevajući da ona osigura da kompanija poštuje međunarodne norme.

Iz Sindikata tvrde da su najreprezentativniji međunarodni sindikati utvrdili poraznu činjenicu da DT u Crnogorskom Telekomu sprovodi antisindikalne mjere.

"To će, nesumnjivo je, biti primoran da prizna u postupku po podnijetoj žalbi, jer su fakta neumoljiva“, poručuju iz Sindikata.

Iz Sindikata su podsjetili i na štrajk koji su organizovali početkom prošle godine zbog kršenja Kolektivnog ugovora i najave novog viška zaposlenih.

MInistarstva nezainteresovana

"Resorna ministarstva se nijesu osvrtala na apele Sindikata, a Inspekcija rada je stala na stranu poslodavca odugovlačenjima postupka inspekcijskog nadzora, odbijajući prijave kršenja štrajkačkih prava i Kolektivnog ugovora“, rekli su iz Sindikata.

U Sindikatu su ogorčeni jer sumnjaju da je takvo postupanje Inspekcije u direktnoj vezi sa dovođenjem bivšeg šefa podgoričke Inspekcije rada za kadrovskog menadžera Crnogorskog telekoma, kao i sa naknadnim zapošljavanjem kćerke tadašnje glavne inspektorke rada u Kadrovsku službu crnogorske kompanije.

"Sindikat će zahtijevati da, nakon što je podnijeta ova žalba, crnogorska Vlada preduzme jasne i efikasne mjere zaštite položaja zaposlenih crnogorskih građana u Crnogorskom Telekomu“, zaključili su iz Sindikata.

Bonus video: