Sud odlučio da se radnicima Novog prvoborca isplati 400.000

Radnici Novog Prvoborca počeli su 7. juna štrajk glađu, nakon što ih je uprava preduzeća drugi put i nakon sudskih presuda u korist zaposlenih, proglasila tehnološkim viškom
0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2011. 13:05h

Hercegnovski Osnovni sud presudio je danas u korist 40 radnika Novog Prvoborca u vezi sa vještačenjem zarada po prethodnom ročištu, na osnovu čega bi trebalo da im bude isplaćeno 400 hiljada eura, saopšteno je iz Sindikata kompanije.

"Očekujemo da će se predstavnici poslovodstva preduzeća žaliti na presudu, ali i da će se sve na kraju završiti u korist zaposlenih", rekao je agenciji Mina-business predsjednik Sindikata Novog Prvoborca, Zahid Hodžić.

Radnici hercegnovskog preduzeća privremeno su početkom jula prekinuli protest započet 7. juna, nakon što su odlukom Inspekcije rada vraćeni na posao u matičnu firmu.

Oni su najavili da će poslodavcu ostaviti 15 dana za ispunjene radničkih zahtjeva, a u suprotnom će nastaviti protest.

“Poslali sam prije par dana pismo predstavnicima menadžmenta, ali i Ministarstva rada i socijalnog staranja, u kojem tražimo ispunjenje radničkih zahtjeva, ali odgovor još nijesmo dobili”, kazao je Hodžić.

Čekaće nekoliko dana

Rusi su u Prvoborcu prisutni od 2007, kada je Inteh Montenegro, crnogorska ćerka ruske firme Inteh Moskva otkupom oko 3,5 miliona eura dugova postala vlasnik 42 odsto akcija hercegnovskog građevinskog preduzeća

“Država ima mehanizme da natjera poslovodstvo da ispuni traženo”, saopštio je Hodžić i dodao da je preduzeće trenutno “zaključano”, a da radnici ne rade.

Radnici Novog Prvoborca će, kakao je najavio, čekati još par dana, nakon čega namjeravaju da o svemu obavijeste državne organe i odluče o narednim potezima.

“Radnici su ni tamo, ni ovamo, a upravi odgovara takvo stanje, jer nema novca”, ocijenio je Hodžić.

Većinski vlasnik na Britanskim djevičanskim ostrvima

Radnici Novog Prvoborca počeli su 7. juna štrajk glađu, nakon što ih je uprava preduzeća drugi put i nakon sudskih presuda u korist zaposlenih, proglasila tehnološkim viškom. Oni su štrajk glađu prekinuli 29. juna, ali su nastavili protest do ispunjena preostalih zahtjeva.

Radnici hercegnovske firme traže isplatu zaostalih zarada, povećanje dohodaka, izmirenje naknada za tople obroke, prevoz i regres, kao i otpremnine od po 500 eura po godini rada. Za sve zahtjeve traže pisane garancije Vlade, koja je u hercegnovskom preduzeću vlasnik 21 odsto akcija.

Rusi su u Prvoborcu prisutni od 2007, kada je Inteh Montenegro, crnogorska ćerka ruske firme Inteh Moskva otkupom oko 3,5 miliona eura dugova postala vlasnik 42 odsto akcija hercegnovskog građevinskog preduzeća.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik Novog Prvoborca sa oko 39,79 odsto akcija je kompanija Pit investments registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Bonus video: