Numanović uvjeren da je nivo sive ekonomije smanjen

Gradonačelnik budve Lazar Rađenović pozdravio je koordinirani rad inspekcijskih službi, koji , kako je istakao je doprinio smanjenju sive ekonomije
77 pregleda 0 komentar(a)
numanović, Foto: Vuk Lajović
numanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.07.2011. 16:49h

"Siguran sam da ćemo obezbijediti sigurnost zaposlenih, sigurnost i bezbjednost hrane, omogućiti mnogo veću uplatu doprinosa, rad na crno smanjiti na najmanju moguću mjeru", poručio je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović nakon sastanka vladinog koordinacionog odbora za suzbijanje sive ekonomije, održanog u Budvi.

On je uputio upozorenje svim poslodavcima koji poslije inspekcijskih nadozora ne vrše svoje obaveze prema zaposlenima u skladu sa zakonom, da će insistirati na izricanju i naplati mandatnih kazni , kao i zatvaranju objekta.

"Istovremeno ćemo omogućiti zaposlenima da ostvare svoja prava kroz inspekcijski nadzor. Imamo namjeru da utvrdimo takozvanu „bijelu knjigu“ poslodavaca, tih dobrih poslodavaca koji posluju u skladu sa zakonom, koju ćemo javno objelodaniti. Već funkcioniše „zelena linija“ telefonska, putem koje svaki građanim, zaposleni može prijaviti bilo koju nepravilnost, te da će biti napravljena preventivna brošura, kako za poslodavce i zaposlene koje su to obaveze", kazao je Numanović dodajući da je uvjeren da je kroz polugodišnji rada odbora sačinjenog od resornih inspekcijskih službi, nivo sive ekonomije smanjen.

Već funkcioniše „zelena linija“ telefonska, putem koje svaki građanim, zaposleni može prijaviti bilo koju nepravilnost

Intezivne inspekcijske kontrole, udruženog tima inspektora iz nekoliko resornih inspekcijskih službi, već uveliko traju, te će biti intezivirane tokom jeka turističke sezone, a kako je rečeno na zajedničkom sastanku, više od 100 inspektora svakodnevno na terenu u turističkim mjestima na primorju i sjeveru.

Gradonačelnik budve Lazar Rađenović pozdravio je koordinirani rad inspekcijskih službi, koji , kako je istakao je doprinio smanjenju sive ekonomije.

Pomoćnica ministra Anka Stojković navela je da je u zajedničkim kontrolama, od formiranje kordonacionog tijela ukupno obuhvaćeno 3250 subjekata, utvrđeno 1424 nepravilnosti, izrečene 772 mandatne kazne u ukupnom iznosu 120.495 eura, od čega je bilo i 107 zabrana rada.

Bonus video: