Sve više priključaka za kablovsku televiziju

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od toga da li govorimo o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 07:35h

U Crnoj Gori je 30. juna bilo 116.771 priključaka kablovske televizije, podaci su Agencije za elektronske medije.

“U poređenju sa brojem priključaka na kraju marta 2011. godine broj priključaka za distribuciju radio i telvizijskih programa preko neke od platformi (KDS, MMDS, DTH, IPTV) se povećao za 3.899 ili za 3,45 odsto”, kazali su u Agenciji.

Upoređujući broj priključaka kablovske televizije i broj domaćinstava, u Agenciji su došli do podatka da nešto preko trećine domaćinstava i dalje koristi zemaljski analogni prijem radio i TV programa.

Najveća tražnja na primorju

U ovom periodu rast broja priključaka su zabilježile sve kablovske televizije, odnosno sve platforme.

“Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od toga da li govorimo o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore. Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava tražnja je najveća u primorskoj regiji sa skoro 90 procenata, slijedi središnja regija sa 71 odsto zastupljenosti i sjeverni dio države gdje tek svako treće domaćinstvo ima kablovku televiziju”, kažu u Agenciji.

Prosječna cijena osnovnog paketa kablovske televizije iznosi 9,25 eura

U vezi sa reltivno malim brojem priključaka na sjeveru u Agenciji kažu da su sa tim problemom upoznali Vladu.

“Vladi je upućen dopis u tom smislu jer je svima interes da se ovaj servis ravnomjerno razvija u svim djelovima države. U tom smislu treba naći rješenje da kablovski operateri ponude neke subvencije za priključke na sjeveru ili da Vlada nešto subvencioniše”, rečeno je “Vijestima” u Agenciji za elektronske medije.

Prosječna cijena osnovnog paketa kablovske televizije iznosi 9,25 eura.

Bonus video: