Radio Budva i Televizija Budva uskoro postaju jedan medij

RTB je dužna da obezbijedi kvalitetan prijem radijskog i televizijskog programna za najmanje 85 odsto stanovništva Budve
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 11:49h

Kako bi riješila višegodišnju finanijsku i programsku krizu u Televiziji Budva, te taj medij napokon „stavila na noge“, Opština je odlučila da je spoji sa Radio Budvom, inače medijom koji je dobro poslovao svih ovih godina, i formira Društvo sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni srevis „Radio Televizija Budva“- RTB DOO.

Odluka je koja bi će se, koliko naredne sedmice, naći pred odborničkim sazivom lokalnog parlamenta, a u koju su „Vijesti“ imale uvid.

RTB, čije će sjedište biti u zgradi BSP, gdje se inače nalaze poslovne kancelarije Radio Budve, formira se na neodređeno vrijeme.

RTB se formira na neodređeno vrijeme

"U cilju ostvarivanja javnog interesa javni emiter je dužan da samostalno i nezavisno proizvode, uređuju i emituju programe koji nijesu u službi političkih, ekonomskih ili drugih centara moći. Da objektivno i pravovremeno informiše javnost o političkim, privrednim, klulturnim, obrazovnim, naučnim i drugim značajnim događajima. Da proizvode programe namijenjene različitim segmentima društva, bez diskriminacije, posebno vodeći računa o specifičnim drupštvenim grupama, kao što su djeca i omladina, pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih zajendica. Proizvode i emituju programe koji izražavaju crnogrski nacionslni i kulturni identitet i kulturni identitet manjinskih naroda...", navodi se u odluci.

RTB je dužna da obezbijedi kvalitetan prijem radijskog i televizijskog programna za najmanje 85 odsto stanovništva Budve

RTB je dužna da obezbijedi kvalitetan prijem radijskog i televizijskog programna za najmanje 85 odsto stanovništva Budve, te da dnevno emituje najmanje 12 sati pšrograma.

"RTB je dužna da do kraja marta na svom zvaničnom sajtu i sajtu Opštine objavi planove rada, izvještaje o radu, izvještaj ovlašćenog revizora o finansijskom poslovanju. RTB je nezavisna u uređivanju programa, utvrđuje programsku šemu, koncepcisju proizvodnje i emitovanja programa. Novinari su nezavisni u svom radu, te im se ne može otkazati radni odnos, smanjiti zarad, promijeniti status u redakciji ili utvrditi odgovornost zbog stava ili mišljenja. Ona se finanijsra iz budžeta Opštine na osnovu zaključenog ugovora o finaijstramnju programskih sadržaja, proizvodnjom reklamnih sadržaja, sponzorstva, organizovanjem koncerata i drugih priredbi", navodi se između ostalog u odluci.

Savjet nezavisan od lokalne uprave

Savjet RTB zastupa interese građana Opštine i nezavisan je od bilo kog organa lokalne uprave.

"Savjet donosi Statut, imenuje i razrješava izvršnog direktora RTB, donosi opšte akte, bira revizora, usvaja planove, analizira i odlučuje o prijavama u vezi kršenja programskih principa. Članovi savjeta se ne mogu biti odbornici, zaposleni u RTB, funkcioneri političkih partija osobe koje su osuđene... Članove imenuju javne službe iz oblasti kulture i sporta, obrazovne institucje, NVO, turističke organizacije, privredna društva iz oblasti urizma, kao i privredna društva, mala i srednja preduzeća", navodi se u odluci.

Bonus video: