Stroži kriterijumi za rad osiguravajućih kuća

Problem finansijske stabilnosti malih država je što su kasnije osjetile krizu, pa se i kasnije oporavljaju od nje. To pokazuje i sektor osiguranja
103 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.07.2011. 08:30h

Kontrole Agencije za nadzor osigranja pokazale su da će osiguravajuće kuće morati obezbijediti do tri miliona eura za dokapitalizaciju u 2011. godini zbog troškova koje imaju prije svega za tehničke rezerve (služe za pokriće obaveza i gubitaka) i za solventnost.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao predsjednik Savjeta Agencija za nadzor osiguranja Branko Vujović.

"Dokapitalizacija se neće odnositi na sve osiguravajuće kuće, već samo na neke od njih", kazao je Vujović, dodajući da će novi propisi pokazati i mogućnost opstanka nekih kuća, jer će kriterijumi poslovanja biti stroži.

Problem finansijske stabilnosti malih država je što su kasnije osjetile krizu, pa se i kasnije oporavljaju od nje. To pokazuje i sektor osiguranja

"Problem finansijske stabilnosti malih država je što su kasnije osjetile krizu, pa se i kasnije oporavljaju od nje. To pokazuje i sektor osiguranja. U ovoj godini tržište bilježi povećanje kapitala za 26 odsto i bruto premije 15 odsto, dominantno je i dalje učešće neživotnih osiguranja sa oko 86 odsto, dok životna čine svega oko 14 odsto. Nije samo kriza krivac za ograničeni rast tržišta osiguranja.

Tome dosta doprinosi i činjenica da nemamo dovoljno razvijenu kulturu osiguranja i proizvode koji se nude korisnicima. Najveći problem je dominacija neživotnih osiguranja u odnosu na životna tako da se postavlja pitanje kako u narednom periodu postaći razvoj životnog osiguranja", kazao je Vujović, dodajući da sektor osiguranja i pored pozitivnih pomaka značajno zaostaje za prosjekom u EU o čemu govori podatak da je premija po stanovnika u Crnoj Gori 99,5 eura, a u EU je prosjek 1.700 eura.

Sa stanovišta broja učesnika kojih ima 12 razvijeni smo, ali ne kada je u pitanju i broj korisnika osiguranja

"Pošto više nema monopola na tom tržištu mislim da ima prostora da se kroz razne vidove ponude i edukacije dostigne veća profitabilnost osiguravajućih kuća. Na papiru sada imamo dosta proizvoda koji se nude, ali bojim se da nije zaživjelo njihovo korišćenje. Nadam se da će izmjena zakonske regulative koja nas očekuje doprinijeti da tržište bude interesantnije za ulaganje. Sa stanovišta broja učesnika kojih ima 12 razvijeni smo, ali ne kada je u pitanju i broj korisnika osiguranja. Novi propisi pokazaće i mogućnost opstanka nekih kuća, jer će kriterijumi poslovanja biti stroži", kazao je Vujović, dodajući da je potrebno i da se rješava pitanje kadrova u osiguravajućim kućama koji moraju imati odgovarajuće licence za obavljanje te djelatnosti.

Vujović je kazao da mu neće biti problem da u Skupštini brani prošlogodišnji izvještaj o stanju na tržištu osiguranja i radu Agencije koji se najvećim dijelom odnosi na period kada je aktuleni ministar ekonomije Vladimir Kavarić bio na čelu Agencije, jer su svi podaci koje je pripremio izvršni menadžment objektivni i pouzdani.

Jeftinije osiguranje za vozače koji nijesu pravili prekršaje

Vujović je kazao da se pripremaju izmjene Zakona o osiguranju i Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju koje će biti završene do kraja septembra. Glavne promjene u zakonu o osiguranju su nastale zbog potrebe usklađivanja sa direktivama EU i njima će se postići veća sigurnost osiguranika.

Povećaće se minimalni kapital za osnivanje firmi sa sadašnjih dva miliona na tri ili četiri, ali ćemo ostaviti prelazni period za primjenu te direktive, unaprijediće se politika upravljanja rizicima, tehničke rezerve, odredbe koje se odnose na reviziju poslovanja, definisaće se formalno-pravni status udruženja osiguravača..., naveo je Vujović. Izmjenama zakona o obaveznom osiguraju u saobraćaju želi se podstaći liberalizacija tržišta na način, kako je objasnio Vujović, tako što će osiguravajuće kuće plaćati bonuse onim korisnicima osiguranja od autoodgovornosti koji godinama nijesu pravili prekršaje.

"Tako da oni neće plaćati svake godine istu sumu kao i oni koji prave prekršaje, a za koje će se povećati tarife. Pripremiće se projekat koji treba da pojednostavi postupak registracije vozila koji će raditi osiguravajuće kuće sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i koji će obezbijediti da se imaju sve potrebne informacije o osiguranim vozilima", kazao je Vujović.

Bonus video: