Otvorena prva fabrika briketa u Podgorici

U fabrici je zaposleno 20 radnika i omogućava proizvodnju od 10.000 tona briketa godišnje
848 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 19:56h

U vlasništvu “Plantaža” i firme “OMP Engineering” otvorena je prva fabrika za preradu otpada od orezane vinove loze i proizvodnju briketa, vrijedna dva i po miliona eura.

Zbog svoje visoke kaloričnosti briketi se u svijetu koriste za grijanje.

Izvršna direktorica “Plantaža” Verica Maraš kazala je da je ideja za projekat stara 20 godina te da su ga sada priveli kraju jer ih je na to primorao zakon koji im zabranjuje spaljivanje orezanih grana vinove loze.

"Projekti su bili na stolu i prethodnog izvršnog direktora ali tek sada su se stekli uslovi, a mislim da je osnovni razlog zbog čega smo sad završili projekat zakon koji nas je na to obavezivao, odnosno zaštita životne sredine jer više nijesmo smjeli da te ostatke palimo" - rekla je Maraš “Vijestima”.

Vlasnici firme koja je patner Plantažama su:

  • Oleg Obradović, bivši direktor Telekoma Crne Gore, a sada predsjedava upravom Prve banke Crne Gore
  • Predrag Bošković, bivši ministar ekonomije i sada predsjednik borda direktora pljevaljskog Rudnika uglja
  • Miodrag Ivanović, predsjednik borda direktora Pobjede

"Partnera samo izabrali na tenderu koji je dva puta obnovljen", rekla je Maraš.

Zajednička firma, čiji je naziv “Plantomp”, je osnovana jer Plantaže treba da nastave da se bave isključivo proizvodnjom grožđa i vina.

"To je naša osnovna djelatnosti i to je ozbiljan posao koji zahtjeva mnogi znanja i umjeća i mislim da tom posluje je najbolje da se posvete najbolji ljudi, a izrada briketa je jako interesantna i zahtjeva određene specijalizacije pa treba da uključimo svu domaću pamet kako bi i sirovina bila najbolje iskorišćena", kazala je Maraš.

Mugoša i crvena vrpca

Briketi će se, kako je rekla, uglavnom izvoziti na zapadno tržište, najvjerovatnije u Francusku i Italiju ali je to još neizvjesno jer su tek urađene prve analize.

U fabrici je zaposleno 20 radnika i omogućava proizvodnju od 10.000 tona briketa godišnje.

Crvenu vrpcu na fabrici presjekao je gradonačelnik Glavnog grada dr Miomir Mugoša, a svečanosti je prisustvovao veliki broj privrednika i ambasadorka Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori Sju Braun.

Galerija

Bonus video: