Kako će novi zakon regulisati otvorene fondove

“Transformacijom zatvorenih investicionih fondova stvoriće se i uslovi za sprovođenje restrukturiranja kompanija”, rekao je Katnić
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Katnić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.07.2011. 14:16h

Predlogom zakona o investicionim fondovima, koji je Vlada danas usvojila, obezbijediće se bolja zaštita prava akcionara i na sveobuhvatan način regulisati otvoreni fondovi, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.

On je podsjetio da je postojeći zakon donijet 2004. godine i da su njime bili definisani samo zatvoreni investicioni fondovi, zbog čega se javila potreba da se omogući osnivanje i otvorenih fondova u Crnoj Gori.

Evropska pravila ulaganja

“Zakonodavstvo Evropske unije (EU) uređuje samo oblast otvorenih investicionih fondova, dok se nacionalnim zakonodavstvima prepušta da urede oblast poslovanja zatvorenih”, rekao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Očekivani efekti od primjene zakona su, kako je dodao, oživljavanje tržišta kapitala i veće povjerenje u poslovanje postojećih investicionih fondova

“Novim zakonskim rješenjima će se na sveobuhvatan način regulisati otvoreni investicioni fondovi i pravila ulaganja u skladu sa evropskom regulativom. Obezbijediće se bolja zaštita prava akcionara, a društvima za upravljanje se otvara mogućnost dobijanja takozvanog evropskog pasoša, koji im omogućava obavljanje djelatnosti u svim zemljama EU”, objasnio je Katnić.

Zakonom će se, kako je dodao, regulisati i osnovanje stranih investicionih fondova u Crnoj Gori i omogućiti im se da posluju iz sopstvene zemlje, ili da osnivaju filijale, pribave dozvole i obave registraciju u Crnoj Gori.

Fleksibilno za akcionare kad raskidaju ugovor o upravljanju

“Transformacijom zatvorenih investicionih fondova stvoriće se i uslovi za sprovođenje restrukturiranja kompanija”, rekao je Katnić.

Visina naknade za upravljanje fondovima određivaće se ugovorom o upravljanju, a ne kako je do sada bilo zakonom definisano.

“Postavljeni su i fleksibilni uslovi u smislu zaključivanja i raskidanja ugovora o upravljanju, posebno za akcionare”, naveo je Katnić.

Očekivani efekti od primjene zakona su, kako je dodao, oživljavanje tržišta kapitala i veće povjerenje u poslovanje postojećih investicionih fondova.

“Cilj je i obezbijeđivanje pokretanja postupka restrukturiranja u kompanijama u kojima su investicioni fondovi vlasnici preko 40 odsto i na taj način unaprijeđenje poslovanja tih firmi”, zaključio je Katnić.

Bonus video: