96 miliona dobijenih prodajom akcija EPCG potrošeno za popunjavanje rupa

"Članom 11. Zakona o budžetu Crne Gore definisano je da se svi primici budžeta slivaju na konsolidovani račun trezora"
0 komentar(a)
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.07.2011. 08:47h

Vlada "ne zna" gdje je potrošeno 96 miliona eura od prodaje oko devet odsto državnih akcija Elektroprivrede, kada je obavljena i dokapitalizacija EPCG.

Iz Savjeta za privatizaciju je "Vijestima" zvanično saopšteno krajem prošle godine da je novac usmjeren na kapitalne investicije.

Djelimična privatizacija i dokapitalizacija elektroenergetske kompanije obavljena je u septembru 2009. godine, nakon čega je italijanski A2A postao suvlasnik i kontroliše izvršni menadžment

"Vijesti" su pitale kako je Vlada iskoristila novac od prodaje dijela akcija EPCG, na koje projekte je usmjeren i kolika je njihova vrijednost (pojedinačni iznosi).

"Članom 11. Zakona o budžetu Crne Gore definisano je da se svi primici budžeta slivaju na konsolidovani račun trezora. U skladu sa tim, ne vodi se posebna evidencija korišćenja sredstava ostvarenih po osnovu, na primjer, dokapitalizacije Elektroprivrede", odgovorili su iz PR službe Ministarstva finansija.

Djelimična privatizacija i dokapitalizacija elektroenergetske kompanije obavljena je u septembru 2009. godine, nakon čega je italijanski A2A postao suvlasnik i kontroliše izvršni menadžment.

Odbijena je grčka ponuda, iako finansijski bolja za trećinu. Iz Tenderske komisije je saopšteno da je to urađeno navodno zbog uslovljavanja, a ne zbog međudržavnog dogovorada pobijedi A2A.

Italijani malo ulagali, novac drže u Prvoj

Osim što izvršna vlast priznaje da je novac otišao na potrošnju i nepoznate kapitalne projekate, bolje nije prošlo ni 96 miliona eura iz dokapitalizacije. Italijanski partner ostavio je 22 mjeseca da desetine miliona eura “obrće” Prva banka, koju kontroliše familija Đukanović, a čiji je EPCG drugi veći akcionar.

Iz izvršnog menadžmenta je objavljeno da je prošle godine, kada je A2A upravljao, u EPCG uloženo nepuna 24 miliona eura, odnosno skoro duplo manje u odnosu na period kada Vlada nije imala partnera u toj kompaniji.

Članovi Tenderske komisije zbog izbora A2A za suvlasnika EPCG i "posla decenije" nagrađeni sa po 17.000 eura

A2A ima skoro 44 odsto Elektroprivrede, koje je, uz posao sa državom, stekao i kupovinom akcija manjinkih dioničara i investicionih fondova. Partnera je kompletan udio u EPCG koštao ukupno oko 420 miliona eura.

Od djelimične privatizacije i dokapitalizacije Elektroprivrede, 1,92 miliona eura dobio je Savjet za privatizaciju, koji je predvodio potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i predsjednik Tenderske komisije za EPCG.

"Prihodi od prodaje dijela akcija su prikazani u budžetu i korišteni za kapitalne investicije. Prihodi Savjeta od dokapitilazacije EPCG su usmjereni za finansiranje njegovih aktivnosti u 2009, 2010. pa i 2011. što je prikazano u budžetu", saopšteno je zvanično krajem 2010.

Članovi Tenderske komisije zbog izbora A2A za suvlasnika EPCG i "posla decenije" nagrađeni sa po 17.000 eura, a smatraju da to nije neprimjereno s obzirom na to da su dobijali naknade za rad u komisiji.

Osim Lazovića, u komisiji su bili bivši ministri Branimir Gvozedenović, Branko Vujović i Ivan Brajović, pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović i sadašnji ministar finansija Milorad Katnić, predsjednik i tadašnji izvršni direktor EPCG Srđan Kovačević i Ranko Vojinović, kao i predstavnici vladajućeg DPS-a Predrag Bošković i Rajko Kovačević.

Bonus video: