Počeli radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Kotoru

Izvođač radova, kompanija MPP Jedinstvo iz Sevojna, najavila je da će radovi biti završeni u roku, do 19. jula 2012. godine
0 komentar(a)
Kanalizaciona mreža, Foto: Ivana Komnenić
Kanalizaciona mreža, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 20.07.2011. 14:43h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, u prisustvu njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Petera Platea i izvršnog direktora kompanije Vodakom Borisa Vukovića na trećem putu u Dobroti označili su početak radova na izgradnji kanalizacione mreže, tj. treće faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Kotor.

Vrijednost projekta je 8,2 miliona EUR, od čega je 1,3 miliona obezbijedila Vlada, 3,8 miliona su budžetska sredstva Opštine Kotor, a 3,1 milion eura je njeno kreditno zaduženje kod Njemačke razvojne banke (KFW).

Izvođač radova, kompanija MPP Jedinstvo iz Sevojna, najavila je da će radovi biti završeni u roku, do 19. jula 2012. godine. Koordinaciju i superviziju obavlja Vodakom doo iz Tivta, a stručni nadzor njemačka kompanija Dalem (Dahlem). Projekat obuhvata radove na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove kanalizacione i vodovodne mreže u dužini 28 kilometara i izgradnji pet pumpnih stanica.

"Planirani poslovi treba značajno da doprinesu očuvanju zaliva i zaštiti životne sredine"

Ćatović je kazala da je raduje što se projekat odvija prema planu i u kvalitetnoj saradnji učesnika, i podsjetila da je u prethodnim fazama projekta završen novi tranzitni i distributivni cjevovod na potezu od Orahovca do Risna, nabavljene nove pumpe za postrojenje u Tabačini i Orahovcu.

"Planirani poslovi treba značajno da doprinesu očuvanju zaliva i zaštiti životne sredine, što je naš osnovni cilj i neophodni preduslov budućeg razvoja. Smatram da smo ovim projektom potvrdili ozbiljan i odgovoran odnos lokalne uprave prema rješavanju problema odvođenja otpadnih voda.

U narednom periodu u saradnji sa našim partnerima, potrudićemo se da ispoštujemo predviđene rokove i da sljedeće godine u isto vrijeme obilježimo završetak treće i početak četvrte faze projekta", kazala je Ćatović.

Njemački turisti vole čisto more

Njemački ambasador Peter Plate očekuje puno od izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Kotor, a posebno od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje bi trebalo da bude završeno 2013. godine.

"Sam projekat je dokaz da Njemačka investira u poslove koji imaju dugoročnu perspektivu i značaj"

"Njemački turisti posebno cijene područja gdje se vodi briga o čistoći mora, prate situaciju na kartama koje o tome govore na svjetskim mapama, vodeći računa o postojanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, po čemu se područje razlikuje, jer ga nema.

Sam projekat je dokaz da Njemačka investira u poslove koji imaju dugoročnu perspektivu i značaj. Njemačka je još uvjek najveći bilateralni donator u Crnoj Gori, a samo je KFW banka investirala 250 miliona EUR do sada. Najveći dio čine povoljni krediti, ali i donacije.

Ovi spektakularni projekti ne upadaju toliko u oči i primjećujemo ih samo kada dođe do problema. Njemačka preko svojih institucija KFW i GTC investira u Crnoj Gori u vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, katastar, energetsku efikasnost" kazao je Plate, i ocijenio da su otpadne vode veliki problem za stanovništvo i turiste.

Značaj odvođenja otpadnih voda

Izvršni direktor Vodakoma Boris Vuković je ukazao na značaj projekata koji se odnose na vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogroskom primorju.

"Vrijednost tih investicija je u Herceg Novom 25 miliona eura a u Tivtu oko 10 miliona eura"

"Vodakom je kao agencija za implementaciju završila projekat za odovođenje otpadnih voda u Tivtu vrijedan šest miliona eura. Sve su to preduslovi da bi se iduće godine, u ovo doba sreli na lokaciji Đuraševići, gdje će početi izgradnja zajedničkog postrojenja otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor.

Paralelno sa svim ovim crnogorska država, lokalne samopuprave, uz pomoć KFW banke, rade i na tenderima za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i pripadajuće mreže u Herceg Novom i Tivtu, pa se u septembru očekuje početak radova u te dvije opštine.

Vrijednost tih investicija je u Herceg Novom 25 miliona eura a u Tivtu oko 10 miliona eura. Nakon sezone će početi tenderi i u Baru, tako da ovaj proces izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat Kotor, Bar i Herceg Novi bi trebalo da bude završen za tri godine.

"Prvim paketom radova će se izgraditi kanalizaciona mreža na "trećem putu", od priključka na magistralu u naselju Kamp do zgrade Đurović na Svetoj Vrači"

Očekuje se da ovim projektima naredne sednice pristupe Ulcinj i Cetinje. Bitna investicije je razvoj lokalnih vodovodnih preduzeća. To je paralelni projekat Vodakoma i ovih preduzeća na povećanju njihove efikasnosti, kroz povećanje naplate i smanjenje gubitaka", kazao je Vuković.

Izgradnja i rekonstrukcija

Projekat se uglavnom odnosi na izgradnuju i rekonstrukciju kanalizacione infrastrukture, a manjim dijelom na rekonstrukciju i izgradnju novih djelova vodovodnog sistema. Prvim paketom radova će se izgraditi kanalizaciona mreža na "trećem putu", od priključka na magistralu u naselju Kamp do zgrade Đurović na Svetoj Vrači.

Tokom posla jedna traka na ovoj dionici biće zatvorena za saobraćaj, a specijalna mašina dnevno može da iskopa 200 metara kanala. Kako je saopšteno, u cilju neometanog odvijanja turističke sezone, radovi će se u ovom periodu izvoditi u djelovima naselja iznad magistrale.

Bonus video: