Rim dao zeleno svjetlo za kabl: To je istorijska šansa za Italiju

Italijanski mediji su prenijeli i da će projekat koštati 820 miliona eura, dok je ranije pominjana nešto niža cifra od 760 miliona
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 08:00h

Ministarstvo za ekonomski razvoj Italije dalo je "zeleno svjetlo" za izvršenje Terninog projekta koji predviđa postavljanje podvodnog energetskog kabla između Italije i Crne Gore do 2015. godine.

"Elektrodukt Italija-Crna Gora od strateškog je značaja za Italiju jer doprinosi ojačanju naše uloge kao energetskog čvora između Evropske unije i Istočne Evrope. Italijanska Vlada nastavlja sa politikom jačanja energetskih infrastruktura", rekao je podsekretar zadužen za energetska pitanja pri italijanskom ministarstvu Stefano Salja, juče u Rimu.

"Radi se o istorijskoj prilici za Italiju, jer ćemo putem kabla moći da uvozimo energiju iz Crne Gore i njoj susjednih država", rekao je Salja, napominjući i kako Crna Gora trenutno koristi svega 17 odsto svojih hidroenergetskih potencijala.

Italijanski mediji juče su prenijeli i da će projekat koštati 820 miliona eura, dok je ranije pominjana nešto niža cifra od 760 miliona.

Zajedno sa kablom Saipei (takođe Ternin projekat) koji odnedavno povezuje ostrvo Sardinija sa Apeninskim poluostrvom (i koji je koštao 750 miliona), kabl Italija-Crna Gora predstavlja jedan od skupljih italijanskih projekata u istoriji, kada su u pitanju ulaganja u električnu infrastrukturu.

Bonus video: