Radnici nikšićkog Tehnostila odustali od zatvaranja u fabriku

Predsjednik Sindikata Marko Mirjačić kazao je da su takvu odluku radnici donijeli na višesatnom zboru u fabrici, svjesni teške situacije
64 pregleda 0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.07.2011. 13:40h

Radnici nikšićke Hladne valjaonice – Tehnostil odustali su od najavljenog zatvaranja u fabrici i sačekaće do 1. avgusta na ispunjenje obećanja da budu zaposleni u Željezari.Predsjednik Sindikata Marko Mirjačić kazao je da su takvu odluku radnici donijeli na višesatnom zboru u fabrici, svjesni teške situacije u kojoj se nalazi Željezara."Nadamo se da će Ministarstvo ekonomije ispuniti dogovor i riješiti prelazak 33 radnika iz Tehnostila u Željezaru, nekadašnju matičnu fabriku“, rekao je Mirjačić nakon zbora radnika.Prema njegovim riječima, danas bi trebalo da počne isplata otpremnina za 43 radnika koja su se prijavila za prodaju radnog mjesta, dok se za preostalih 16 sređuje dokumentacija kako bi se mogli penzionisati.

Ostala samo jedna poizvodna linijaHladna valjaonica – Tehnostil je najstariji i prvi privatizovani pogon Željezare, koju je 2002. godine preuzela rusko-švajcarska kompanija Tehnostil, a na zahtjev radnika u junu ove godine uveden stečaj zbog duga od oko 1,3 miliona EUR.Vlasnik je zaustavio proizvodnju polovinom 2009. godine, nakon čega je kasnije po nalogu Ministarstva ekonomije, u Hladnu valjaonicu uvedena i privremena uprava.

Vlasnik je zaustavio proizvodnju polovinom 2009. godine

Zaposleni u Tehnostilu – Hladnoj valjaonici štrajkovali su početkom prošle godine više od dva mjeseca, čak danima i glađu, ukazujući, kako su tvrdili, na privredni kriminal u preduzeću.Prema nalogu vlasnika, u Hladnoj valjaonici ostala je samo jedna proizvodna linija, dok su, kako je tada saopšteno, sva ostala postrojenja, bez kojih se ne može oragnizovati proizvodnja, odvezena u Suboticu.

Bonus video: