Radnici Autoprevoznog nastavili štrajk ispred SSCG i najavili radikalizaciju

Đikanović je kazao da je nestrpljenje radnika veliko, objašnjavajući da suma koja bi trebalo da se isplati nije velika
0 komentar(a)
autoprevozno, Foto: Arhiva Vijesti
autoprevozno, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2011. 11:14h

Oko 40 bivših radnika nekadašnjeg nikšićkog preduzeća Autoprevozno već drugi dan štrajkuje ispred prostorija Saveza sindikata (SSCG) najavljujući radikalizaciju ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

"Niko nam se nije obraćao. Generalni sekretar SSCG-a, Zoran Masoničić, samo nas je pozdravio jutros kada je dolazio na posao", rekao je jedan od radnika, Milosav Đikanović.

On je kazao da su radnici prenoćili ispred SSCG i da su neraspoloženi zbog teške situacije u kojoj se nalaze.

"Nećemo odustajati od potraživanja. Bili smo ovdje preko noći, teška je situacija, ali moramo izdržati", rekao je Đikanović.

Radnici su najavili da će radikalizvati protest ukoliko im se za dva dana ne obrate i ne riješe njihov problem predsjednik Skupštine SSCG, Danilo Popović i premijer Igor Lukšić.

Đikanović je kazao da je nestrpljenje radnika veliko, objašnjavajući da suma koja bi trebalo da se isplati nije velika. Radnici zahtijevaju od SSCG da im isplati dodatne otpremnine koje je njihovih 35 kolega dobilo prije dvije godine, a to je 250 eura po godini radnog staža.

"Radi se o sumi od 2.500 do 7.000 eura po radniku. Ima ih tu od 10 do 25 ili 26 godina radnog staža", rekao je Đikanović.

On je ponovio da radnici neće pristajati na nikakve pregovore i da samo traže da im se uplate pare.

Radnici su u ponedjeljak, nakon neuspjelih pregovora prošle sedmice, počeli generalni štrajk ispred prostorija SSCG.

Oni su nedavno predali spisak zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom sa fotokopijama radnih knjižica Opštinskom povjereništvu Saveza sindikata u Nikšiću, koje ih je proslijedilo centrali u Podgorici koja je trebalo da donese rješenje.

Svim radnicima nekadašnjeg Autoprevoznog, koji je nakon stečaja transformisan u Tehnobazu, isplaćeno je prije nekoliko godina po 1,92 hiljada EUR otpremnine, a dodatni novac od SSCG dobio je samo dio zaposlenih, nakon što su štrajkovali glađu.

Bivši radnici su kazali da su se ranije obraćali Ministarstvu rada, koje ih je uputilo na SSCG kao relevantnu instituciju za rješavanje njihovih problema.

Bonus video: