Inspekcija rada otkrila da je za 13. i 14. jul radilo 1.685 radnika

Zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu za vrijeme rada u dane državnih praznika i to 150 odsto po času rada
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 07:40h

Inspekcija rada je tokom Dana nezavisnosti obavila 212 kontrola kojima je obuhvaćeno 1.685 zaposlenih i poslodavcima je ukazano na obavezu uvećanja julskih zarada svakom zaposlenom koji je radio za vrijeme praznika.

Iz Ministarstva rada je saopšteno da će se kontrola poštovanja te zakonske obaveze izvršiti nakon isplate zarada zaposlenima za jul.

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima Dan državnosti praznovao se dva dana 13. i 14. jula 2011. godine, a određeni broj privrednika, naročito iz oblasti trgovine i ugostiteljstva obavljali su svoju djelatnost i tokom dana državnog praznika. Inspekcijski nadzor je, kako je rečeno, rađen u okviru redovnih aktivnosti, a naročito u okviru pojačanog nadzora na primorju za vrijeme ljetne turističke sezone.

"Zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu za vrijeme rada u dane državnih praznika i to 150 odsto po času rada", navedeno je u saopštenju.

Inspekcija je za vrijeme praznika otkrila i druge nepravilnosti, zbog kojih je izrečeno 39 mandatnih kazni u ukupnom iznosu od 6.436 eura, a poslodavacima kod kojih su otkrili pet radnika “na crno” izrečene su privremene zabrane rada.

Bonus video: