FORCA traži da se pomogne i ulcinjskim poljoprivrednicima, ne samo onima u Zeti i Malesiji

Ocjenjuje se da su poljoprivredni proizvođači u do sada najtežoj situaciji i u velikoj dilemi da li da nastave da se bave proizvodnjom
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 18:06h

Forca je pozvala Vladu da pomogne ulcinjskim poljoprivrednim proizvođačima “čiji proizvodi zbog slabe potražnje, niske cijene i velikih temperatura neumoljivo propadaju”.

U najjačoj ulcinjskoj opozicionoj partiji smatraju “da bi Vlada preko ministarstava morala da utiče na otkupne centre i pospješi otkup poljoprivrednih proizvoda, kao što je to učinila u Zeti i Malesiji”.

“Situacija u Ulcinju je ista kao u Zeti i Malesiji, ako ne i gora. Mnogo je hektara pod lubenicama, paradajzom i drugim proizvodima koji propadaju zbog nedostatka potražnje na tržištu, iako su cijene gotovo ispod troškova proizvodnje”, piše u saopštenju Force, koje je potpisao odbornik Faik Nika.

Ocjenjuje se da su poljoprivredni proizvođači u do sada najtežoj situaciji i u velikoj dilemi da li da nastave da se bave proizvodnjom, kada rizikuju da ne povrate ni uloženi novac. Forca je predložila i da ulcinjski proizvođači budu uključeni u plan ministarstva, koji se odnosi na podsticaj otkupa sa određenim cijenama.

“Ili da Vlada formira komisiju sastavljenu od predstavnika odgovarajućeg ministarstva i savjetodavnih službi u opštinama koje će na terenu izviditi situaciju i iz budžeta subvencionirati gubitke poljoprivrednicima”, ističe se u saopštenju i ocjenjuje da bi, “u slučaju da ne bude nikakve reakcije, poljoprivrednici bili suočeni sa teškom situacijom koja bi mogla rizikovati prekid proizvodnih aktivnosti, a što ne bi bilo dobro ni za koga, naročito za državu, koja uporno promoviše podsticanje domaće proizvodnje”.

Bonus video: