Drugi blok TE nije među prioritetnim projektima za ovu godinu

“S obzirom na to da nije planirano da projekat izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima bude finansiran iz evropskih fondova, ovaj projekat se nije našao na jedinstvenoj nacionalnoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata"
2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Damira Kalač
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 12.04.2018. 12:46h

Drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja, nije se našao na ovogodišnjoj Vladinoj listi priritetnih projekata, a iz Ministarstva ekonomije kažu da valorizacija pljevaljskih energetskih resursa ostaje Vladin prioritet.

“Jedinstvena nacionalna lista prioritetnih infrastrukturnih projekata sačinjava se na osnovu Metodologije za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata. Metodologija je 2015. godine usvojena od strane Nacionalne investicione komisije, a usklađena je kriterijumima koje propisuje Evropska unija po pitanju realizacije i finansiranja važnih infrastrukturnih projekata”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje “Vijesti” zašto drugi blok TE, koji je u svim strateškim dokumentima Vlade bio postavljen kao prioritetan projekat, nije na listi ovogodišnjih prioritetnih projekata i da li to znači da je Vlada odustala od ovog projekta ili ga neće realizovati u skorije vrijeme.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazali su da je Metodologiju 2015. godine usvojila Nacionalna investiciona komisija, a usklađena je sa kriterijumima koje propisuje EU po pitanju realizacije i finansiranja važnih infrastrukturnih projekata.

“U skladu sa Metodologijom, jedan od koraka u procesu kandidovanja projekata je i analiza ocjene stanja projekata (GAP analiza), u okviru koje se ocjenjuju tehnička i institucionalna spremnost, finansijska/ekonomska zrelost i društvena/ekološka zrelost predloženih projekata. Prema pomenutim kriterijumima izvršeno je rangiranje i usvojena konačna lista”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, cilj izrade Metodologije, a potom i jedinstvene nacionalne liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, je da se kroz ispunjavanje nacionalnih i EU stanarda omogući pristup finansijskim izvorima – fondovima Evropske unije i ostalih razvojnih finansijskih institucija.

“S obzirom na to da nije planirano da projekat izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima bude finansiran iz evropskih fondova, ovaj projekat se nije našao na jedinstvenoj nacionalnoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata. Svakako, valorizacija pljevaljskih energetskih resursa ostaje Vladin prioritet”, poručuju iz Ministarstva.

Na užoj listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata Vlade je 36 projekata ukupne vrijednosti 2,13 milijardi eura iz oblasti eneregetike, saobraćaja, zaštite životne sredine vrijednosti, društvenih djelatnosti i iz oblasti ostala infrastruktura. Među projektima iz oblasti energetike na užoj listi su korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija – Crna Gora –Srbija / Bosna i Hercegovina; Jonsko-jadranski gasovod; Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja sa toplifikacijom Pljevalja; unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i projekat unapređenja kvaliteta napajanja turističkih regija energijom.

Sekulić je krajem marta kazala da će se drugi blok TE graditi i da će alternativno rješenje za taj projekat podrazumijevati malo drugačiju finansijsku konstrukciju od prvobitno planirane.

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i njemačke kompanije Steag Energy Services potpisali su krajem marta ugovor za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE, vrijedan oko 664,26 hiljada eura.

Vlada je krajem prošle godine raskinula ugovor ša češkom kompanijom Škoda praha, koja je bila aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje drugog bloka, a do kraja janura ove godine trebalo je da bude predloženo novo rješenje za realizaciju tog projekta.

Vlada je sa partnerom iz Češke u septembru 2016. godina potpisala Ugovor o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovor o izvođenju radova (EPC ugovor). Obaveza Škode je bila da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura.

Škoda Praha trebalo je da obezbijedi 85 odsto potrebnog novca. Plan je bio da Češka eksportna banka (CEB) da kredit, ali je odustala od kreditiranja, zbog, kako je ranije navela nemogućnosti dobijanja državne garancije od Crne Gore.

Škoda Praha je nakon toga predložila kinesku banku Bank of China kao alternativne finansijere projekta drugog bloka TE.

Bonus video: