Oko 60 radnika Autoprevoznog štrajkuje ispred prostorija SSCG

Nema najava da bi im se neko od nadležnih iz SSCG-a danas mogao obratiti, a radnici najavljuju da će štrajkovati danonoćno dok se njihova situacija ne riješi
0 komentar(a)
autoprevozno, Foto: Arhiva Vijesti
autoprevozno, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2011. 11:56h

Bivšim radnicima nekadašnjeg preduzeća Autoprevozno, koji su jutros počeli generalni štrajk ispred prostorija Saveza sindikata (SSCG), niko od nadležnih iz te radničke asocijacije nije se obraćao.

"Nikakav odgovor nemamo, niko nam se ne obraća. Nas oko 60 je napolju na vrućini, jer u prostoje SSCG-a ne možemo ući. Nekoliko bolesnih kolega uspjeli smo ubijediti da ostanu u Nikšiću i da se ne izlažu ovim visokim temperaturama", rekao je jedan od radnika, Milosav Đikanović.

On je kazao da nema najava da bi im se neko od nadležnih iz SSCG-a danas mogao obratiti i dodao da će radnici štrajkovati danonoćno dok se njihova situacija ne riješi.

"Nećemo se više nikome obraćati. Ako nas pozovu nemamo više šta da pričamo, samo mogu da nam kažu da su uplaćene pare. Dosta je više, mi smo iscrpljeni od razgovora i papirologije", poručio je Đikanović.

Radnici će se, kako je naveo, dogovoriti da njih oko 20 ostaje i noću ispred SSCG-a.

Oni su nakon neuspjelih pregovora prošle sedmice odlučili da počnu generalni štrajk ispred prostorija SSCG-a.

Radnici su nedavno predali spisak zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom sa fotokopijama radnih knjižica Opštinskom povjereništvu Saveza sindikata u Nikšiću, koje ih je proslijedilo SSCG-u u Podgorici koji je trebalo da donese rješenje.

Radnici zahtijevaju od SSCG da im isplati dodatne otpremnine koje je njihovih 35 kolega dobilo prije dvije godine, a to je 250 EUR po godini radnog staža.

Svim radnicima nekadašnjeg Autoprevoznog, koji je nakon stečaja transformisan u Tehnobazu, isplaćeno je prije nekoliko godina po 1.920 eura otpremnine, a dodatni novac od SSCG dobio je samo dio zaposlenih, nakon što su štrajkovali glađu.

Bivši radnici su kazali da su se ranije obraćali Ministarstvu rada, koje ih je uputilo na SSCG kao relevantnu instituciju za rješavanje njihovih problema.

Bonus video: