Ministarstvo: Cijena paradajza 22, a lubenice 12 centi

Za trgovce koji poštuju takve cijene Ministarstvo poljoprivrede će garantovati podršku u iznosu od 5 centi po kilogramu
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 15:19h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja postiglo je dogovor sa registrovanim otkupljivačima koji raspolažu sa odgovarajućom opremom da se za paradajz definiše zaštitna cijena na nivou od 22 centa po kilogramu i 12 centi po kilogramu za lubenicu, saopštili su iz tog Ministarstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja reagovali su povodom pada cijene paradajza na 10 centi po kilogramu.

Za trgovce koji poštuju takve cijene Ministarstvo poljoprivrede će garantovati podršku u iznosu od 5 centi po kilogramu u cilju rješavanja sezonskih oscilacija ponude ovih proizvoda.

AD Plodovi Crne Gore će se uključiti prilikom otkupa određenih poljoprivrednih proizvoda po povoljnim cijenama

"Na ovaj način podržavamo veći nivo standarda higijenske bezbjednosti ovih proizvoda kroz bolje uslove pakovanja (ambalaža), transporta i čuvanja ovih proizvoda u odgovarajućim temperaturnim i skladišnim uslovima, jačanje otkupne mreže i čitave tržišne infrastrukture", istakli su iz Ministarstva.

AD Plodovi Crne Gore će se uključiti prilikom otkupa određenih poljoprivrednih proizvoda po povoljnim cijenama zbog stabilizacije cijena, naročito za poljoprivredne proizvođače iz Zete i Malesije, naveli su iz Ministarstva.

U toku projekat donacija

Slavko Boljević, direktor „Plodova”, rekao je da je u toku realizacija projekta donacija.

"Ministarstvo daje nalog da otkupimo određeni broj proizvoda koji se kasnije doniraju različitim ustanovama sa teritorije Crne Gore. Mi imamo spisak ustanova kojim će biti donirani proizvodi. To su Dječji dom “Mladost” Bijela, Dječji savez Podgorice, Dječje odmaralište na Veruši, Klinički centar Crne Gore, Dom starih u Bijelom Polju i Risnu, Bolnica u Nikšiću, Crveni krst Crne Gore... Među ustanovama uključena je i romska populacija na Koniku. Sada bi trebalo da krene drugi krug donacaija", kazao je Boljević. On je dodao da će mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima važiti mjesec dana.

Ekipa „Vijesti” prije dva dana posjetila je Distributivni centar na Tuškom putu, gdje je zatekla poljoprivredne proizvođače koji su negodovali zbog niske cijene paradajza i lubenice. Cijena paradajza pala je na 10 centi po kilogramu, a lubenice na pet centi.

Popović: Ne znamo za akciju

Pojedini trgovci koji prodaju u Distributivnom centru kažu da nemaju sve informacije o radu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Poljoprivrednik Dragan Popović iz Mataguža rekao je da nije siguran da će nova akcija Ministarstva uroditi plodom.

"Većina nema informaciju o akciji otkupa Ministarstva poljoprivrede, tako da nisam siguran da će ova akcija uspjeti. Od mojih proizvoda “Plodovi” ove godine nisu otkupili ništa, znam samo da je određena količina krompira otkupljana", rekao je Popović.

Galerija

Bonus video: