Postignut dogovor: Paradajz 0,22, a lubenica 0,12 eura po kilogramu

U realizaciju ovog posla, pored registrovanih proizvođača uključiće se i Plodovi Crne Gore...
75 pregleda 0 komentar(a)
paradajz, distributivni centar, Foto: Luka Zeković
paradajz, distributivni centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2011. 12:58h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja postiglo je dogovor sa registrovanim otkupljivačima, koji raspolažu sa odgovarajućom opremom, da se za paradajz i lubenicu definiše zaštitna cijena na nivou od 22 centa, odnosno 12 centi po kilogramu."Za sve koji poštuju takve cijene garantovaćemo podršku u iznosu od pet centi po kilogramu, u cilju rješavanja sezonskih oscilacija ponude tih proizvoda”, saopštili su iz Ministarstva.Oni su dodali da će ta mjera podrške važiti mjesec, odnosno do 25. jula.“U realizaciju ovog posla, pored registrovanih proizvođača uključiće se i Plodovi Crne Gore koji će, između ostalog, podržati nabavku određenih poljoprivrednih proizvoda po povoljnim cijenama, kao vid podrške stabilizaciji cijena, naročito za poljoprivredne proizvođače iz Zete i Malesije”, objasnili su iz Ministarstva.Oni su kazali da Ministarstvo, na taj način, podržava veći nivo standarda higijenske bezbjednosti tih proizvoda, kroz bolje uslove pakovanja, transporta i čuvanja u odgovarajućim temperaturnim i skladišnim uslovima, kao i jačanje otkupne mreže i čitave tržišne infrastrukture.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević nedavno je rekao da je nemoguće da neko 10 kilograma paradajza prodaje za euro.

Poljoprivredni proizvođači iz Distributivnog centra u Podgorici su negodovali zbog cijene i tvrdili da je cijena toliko niska da ne mogu ni uloženi novac da nadoknade.

Za sve su krivili Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja jer su dozvolili da se uvezu veće količine paradajza iz Makedonije i na taj način obore cijenu domaćim proizvođačima.

Bonus video: