Nadzorni odbor: SSCG nezakonito potrošio 2,4 miliona

U izvještaju su jasno su upozoreni članovi da Skupština nije usvojila plan prihoda i rashoda za 2010. i prvu polovinu ove godine.
93 pregleda 0 komentar(a)
Vuko Šćepanović, Foto: Arhiva Vijesti
Vuko Šćepanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.07.2011. 07:55h

Čelnici Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) pokušavaju finansijski kolaps te radničke organizacije da prikažu kao reformu tako što će stara dugovanja riješiti novim zaduživanjem, a dvije zarade koje duguju svojim radnicima ne mogu isplatiti iz realnih prihoda već samo ponovnim zaduženjem – kazao je predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović.

On je u izjavi dostavljenoj “Vijestima” kazao da je Nadzorni odbor, u skladu sa Zakonom o reviziji i drugim propisima, obavijestio Skupštinu SSCG da ne prihvata finansijske izvještaje SSCG i njegovih fondova za 2010. godinu, ali da su oni ipak usvojeni.

" U izvještaju su jasno upozoreni članovi da Skupština nije usvojila plan prihoda i rashoda za 2010. i prvu polovinu ove godine. Ako se tome doda da su prometovana sredstva u tom periodu bila dva 2,4 miliona eura, nedvosmislno je ukazano da je taj novac nezakonito trošen.

Nepredavanje finansijskog iskaza i završnih računa za tekuću godinu podliježe krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti. Utvrdili smo da je taj finansijski izvještaj krivotvoren i da je suprotan sa važećim Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa na osnovu usklađivanja knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem.

On ni do danas nije predat ni kompletno urađen, zato procjenjujemo da ovo krivotvorenje prelazi vrijednost od milion eura, za koliko su i umanjena osnovna sredstva SSCG" naveo je Šćepanović.

Ignorisali dokaze i legalizovali nezakonite radnje

On je rekao i da su nezakonito isplaćivane zarade za predsjednike pojedinih granskih sindikata za 2009. i 2010. godinu.

" Vršene su i nestatutarne pozajmice od 45.000 eura i to sa sindikalnog Fonda za odmor i rekreaciju, a taj novac po Opštem kolektivnom jugovoru pripada poslodavcima i strogo je namjenski . Utvrdili smo nejasnu i nedokumentovanu pozajmicu sa računa SSCG na račun Granskog sindikata uprave i pravosuđa jer za nju nije navedena ni odluka ni ugovor, a na oba žiro- računa finansijski naredbodavac je v.d. generalni sekretar Zoran Masoničić" istakao je Šćepanović.

Uprkos upozorenjima uz dostavljanje obimnog dokaznog materijala članovi Skupštine su sve ignorisali i na predlog predsjednika skupštine Danila Popovića jednoglasno usvojili finansijski izvještaj

Nadzorni odbor je, kako je rekao, posebno ukazao na nezakonite radnje kada se radi o Sindikalnom fondu za edukaciju koji je u 2009. godini prometovao 74.000 eura, a za njega nije urađen finansijski izvještaj za prethodne dvije godine.

" U istom izvještaju Nadzorni odbor je upozorio i članove Skupštine da je zbog navedenih nepravilnosti podnijeta krivična prijava nadležnim organima. Uprkos upozorenjima uz dostavljanje obimnog dokaznog materijala članovi Skupštine su sve ignorisali i na predlog predsjednika skupštine Danila Popovića jednoglasno usvojili finansijski izvještaj i na taj način legalizovali nezakonite radnje u SSCG. Jedina primjedba im je bila na obimnost i pretjeranu upotrebu riječi “krivična odgovornost” u izvještaju" naveo je Šćepanović.

Reakcija članova očekivana

On je upozorio članstvo SSCG, čiji su ih predstavnici birali na zadnjem kongresu, na način na koji se odlučuje u Savezu koji oni finansiraju.

" Nije nas iznenadila ovakva reakcija članova Skupštine jer znamo da u njenim redovima sjedi više od trećine nelegalnih članova. O radničkim parama odlučivali su direktori, penzioneri, lica koja su primila otrpemnine, delegati bez sindikalne baze kao i većina koja na osnovu finansijske participacije, po važećim Statutarnim odredbama, ne bi mogla biti ni član sindikata ali zauzimaju rukovodeće funkcije u SSCG.

Od organa u ovakvom sastavu se nije mogla očekivati drugačija odluka, a sve u cilju da se ne razotkriju lične privilegije pojedinaca koje su u suprotnosti sa Statutom i zakonima" smatra Šćepanovoć.

O radničkim parama odlučivali su direktori, penzioneri, lica koja su primila otrpemnine, delegati bez sindikalne baze...

Posrtanje SSCG kao najstarije radničke organizacije se, kako je rekao, nastavlja, a dokaz za to je i odluka iz januara 2010. godine kada je oformljen sekretarijt za pripremu kongresa, da bi posle tri mjeseca bila poništena zbog neuspješnog rada tog tijela.

" Odlukom skupštine 2011. godina je proglašena izbornom na svim nivoima, ali kako sada čujemo ni ona više ne važi iako zvanično nije poništena, a 10 granskih sindikata je podnijelo zahtjev da se kongres održi sa starim delegatima što je apsurd" rekao je Šćepanović.

Masoničić je kazao “Vijestima” da ne želi da komentariše Šćepanovićeve izjave.

" Skupština je svojim odlukama rekla šta misli o Šćepanovićevim optužbama" kazao je on.

Bonus video: