Tivat: Otvoreni bazen "Lido Mar" i muzejska zbirka u "Porto Montenegru"

Obećali smo da nećemo stati dok od Porto Montenegra, Tivta i Crne Gore ne napravimo nešto što predstavlja najbolje na svijetu - Azurnu obalu, Monte Karlo...
118 pregleda 0 komentar(a)
Piter Mank, Kankaraš, Lukšić, Foto: Željko Komnenović
Piter Mank, Kankaraš, Lukšić, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 03.07.2011. 20:36h

Premijer Igor Lukšić i kanadski milijarder Piter Mank u prisustvu velikog broja političara, biznis partnera i članova establišmenta presjekli su u nedjelju veče crvenu vrpcu na novom velelepnom bazenu "Lido Mar" čime je ozvaničen kraj ovog investicionog ciklusa u marini "Porto Montenego".

"Bio sam član tenderske komisije i pregovaračkog tima kada smo govorili da je sinhro lift jako vrijedan objekat i pitali se šta ćemo mi bez njega. Danas dobijamo novi sadržaj prilagođen novim vremenima i novim potrebama. Duboko sam uvjeren da ćemo svake godine otvarati nove sadržaje potrebne Porto Montenegru", rekao je prisutnima uz zveckanje čaša šampanjca predsjednik tivatske opštine Miodrag Kankaraš.

Većinski vlasnik marine "Porto Montengro" Piter Mank je i ovu priliku iskoristio da nastavi obećanja o transformaciji Crne Gore i Tivta u Monte Karlo.

"Obećali smo da nećemo stati dok od Porto Montenegra, Tivta i Crne Gore ne napravimo nešto što predstavlja najbolje na svijetu - Azurnu obalu, Monte Karlo i to je nešto što vidite ovdje.Ovo nije kratkoročna investicija i kratkoročan posao. Potrebno je vrijeme, eksperti, investitori. Potrebna je vlada koja će cijelim putem pružati podršku", rekao je Mank.

Premijer Igor Lukšić je rekao da će investicije u projekat izgradnje "igrališta za tajkune", kako projekat zove strana štampa, "već sada prevazići planiranih 150 miliona eura investicija kako smo to zamišljali prije 6-7 godina“.

"Evropska agenda ne može biti zadovoljena ukoliko istovremeno ona ne znači veći kvalitet života. Projekti kao što je ovaj pomažu da se dostigne standard kakav želimo da vidimo u Crnoj Gori. Ovaj projekat je teško bilo vizuelizovati šest godina unazad, jer smo tada bili u situaciji da promovišemo projekat koji ne samo izgledom da mijenja Tivat već sa sobom nosi vrijednosti novog doba", rekao je Lukšić i istakao da je projekat posebno važan za zapošljavanje novih kadrova iz Tivta.

"Posebno mi je bilo drago da vidim mlade Tivćane i Tivćanke kako se zapošljavaju u novom Arsenalu koji se sada zove Porto Montenegro", rekao je Lukšić, najavljujući da će projekat značajno prevazići kapacitete crnogorske eknomije i da će biti čak manjka kadrova.

Prije otvaranja 65 metara dugog otvorenog bazena, čiji je moderan dizajn osmislio priznati londonski arhitekta Ričard Hjuel Evans, premijer Lukšić, Piter Mank u pratnji ministra kulture Branislava Mićunovića i predsjednika opštine Miodraga Kankaraša, obišli su muzejsku “Zbirku pomorskog nasljeđa” posvećenu bivšem Arsenalu koja je izložena u rekonstruisanom objektu stare austrougarske pilane.

Prvi golf tereni sredinom 2013?

Vlada će, prema riječima premijera, uskoro raspisati novi tender za privatizaciju bivšeg tivatskog poljoprivrednog dobra na kome je predviđena gradnja golf terena.

"To je veoma važan projekat, nastavak ovoga projekta i čini ukupnu ponudu Porto Montenegra kompatibilnom. Ovaj projekat, uz uspostavljanje tzv. "bijelog“ programa u brodogradilištu Bijela, važan je za razvojne potencijale ovog područja.

Izgradnja golf terena je predviđena urbanističkim planom u opštini Tivat i mi sada ubrzano radimo da stvorimo uslove za raspisivanje novog tendera.

Istovremeno, morali smo uvažiti okolnost da značajan dio zemljišta "Monteprazoa" potražuju bivši vlasnici. Razdvojili smo ta dva postupka i omogućićemo davanje u dugoročni zakup uz mogućnost kupovine dijela zemljišta gdje će biti građene vile.

Nadam se da bi do kraja jula taj tender mogao biti raspisan, da bi sa pobjednicima tendera mogli sklopiti ugovor do kraja godine i da bi polovinom 2013. imali golf teren u Crnoj Gori", rekao je Lukšić.

Bonus video: