Đurović, Sekulić i ostali nijesu krivi za podjelu 189.000 eura

Pet funkcionera EKIP-a je podijelilo novac za “dodatne angažmane” za koje je tužilaštvo tvrdilo da ih nije bilo
0 komentar(a)
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2018. 06:16h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) neće krivično goniti predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Šaletu Đurovića, bivšeg izvršnog direktora EKIP-a, a sada člana Savjeta Zorana Sekulića, kao i službenike EKIP-a Branka Kovijanića, Aleksandra Mijača i Anu Radonjić, saznaju “Vijesti”.

“Nema elemenata krivičnog djela i tužilaštvo je odustalo od gonjenja”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Specijalno državno tužilaštvo je u posljednjem kvartalu prošle godine podnijelo krivičnu prijavu protiv pet osoba iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i pribavili sebi imovinsku korist od 189.000 eura.

Krivičnom prijavom sumnjalo se da su navedeni službenici EKIP-a u periodu od 01.03.2010.godine do 01.09.2011.godine, u Podgorici, u svojstvu službenih lica - javnih funkcionera, u regulatornom tijelu – Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, donijeli šest odluka o pravu na dodatak sebi po osnovu dodatnog angažmana na projektima od strateškog značaja za rad Agencije, iako dodatnog angažmana nije bilo.

Poslije donošenja odluka, oni su te odluke, kako se sumnjalo, dostavili posredniku – Društvu za finansijsko posredovanje „Nova Lira“ Podgorica, sa kojim je bivši direktor Sekulić prethodno zaključio ugovor o posredovanju, da bi preko tog posrednika vršili plaćanje po tim odlukama za navodni dodatni angažman na teret sredstava Agencije.

Plaćanje na teret Agencije je izvršeno, zbog čega su navedena lica osumnjičena da su protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, a na štetu EKIP-a, pribavili sebi imovinsku korist u ukupnom iznosu od 189.000 eura, utvrdila je Uprava policije.

Krivična prijava je, shodno nalogu specijalnog tužioca, tom tužiocu podnijeta u redovnom postupku.

Bonus video: