Stižu beskamatni krediti na 7 godina za solarne sisteme zagrijavanja vode

Predviđen je novčani iznos od milion američkih dolara
64 pregleda 0 komentar(a)
Solarna energija, Foto: Tanjug
Solarna energija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 03.07.2011. 10:31h

Projekat solarnog grijanja u Crnoj Gori, Montesol, zvanično će početi sjutra, potpisivanjem sporazuma o saradnji sa izabranim bankama i uručivanjem sertifikata autorizovanim instalaterima, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Programom zaštite životne sredine pri Ujedinjenim nacijama (UNEP) i italijanskim Ministarstvom životne sredine, kopna i mora (IMELS) implementira projekat Montesol, koji ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje kredita za domaćinstva za ugradnju solarnih kolektora.

Za potrebe projekta predviđen je novčani iznos od milion američkih dolara, koji će se iskoristiti za implementaciju i subvencioniranje kamatne stope kod komercijalnih banaka.

“Za potrebe projekta izabrane su NLB Montenegrobanka i Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori preko kojih će se plasirati kreditna sredstva, kao i firme koje su akreditovane da ugrađuju solarne sisteme za zagrijavanje vode u projektu Montesol”, naveli su iz Ministarstva.

U sklopu projekta, domaćinstva će moći putem beskamatnih kredita na do sedam godina, da kupe solarne sisteme za zagrijavanje vode kojima će obezbijediti značajne uštede u potrošnji električne energije.

Na otvaranju projekta govoriće, između ostalih, pomoćnik ministra ekonomije Dragica Sekulić i generalni direktor IMELS-a, Korad Klini /Corrad Clini/.

Bonus video: