Vektra konačno pred stečajem, dugovi skoro 14 miliona eura

Desetine firmi mjesecima krše reprogram dugovanja
12485 pregleda 28 komentar(a)
Godinama uspješno gomilao dugove državi: Brković i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Godinama uspješno gomilao dugove državi: Brković i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2019. 08:31h

Stečaj bi uskoro morao biti uveden u kompanije “Vektra Jakić”, Vektra Montenegro, Europipe, Maestral Inženjering, Servis trans Rožaje, Mercur Evropa, Gradina Company, Galenika, Work Finder, E Gambling Montenegro... jer je sa njima raskinut ugovor o reprogramu čak i prije više mjeseci, ali nije naplaćen poreski dug.

To se može vidjeti iz podataka na “crnoj listi” poreskih dužnika koju je juče objavila Poreska uprava. “Vektra Jakić” i Vektra Montenegro, kompanije biznismena Dragana Brkovića, državi duguju 13,8 miliona eura, a ugovor o reprogramu, kako je navedeno u tabelama Poreske uprave, je raskinut još 12. jula prošle godine.

Kada je “Vektra Jakić” potpisivala ugovor o reprogramu, čime se obavezala da će redovno izmirivati stare obaveze na rate i nove koje budu dolazile, njen poreski dug iznosio je 4,2 miliona eura, a u međuvremenu je povećan na devet miliona. Dug Vektre Montenegro je ostao isti 4,8 miliona. Imovina obje Vektre već je opterećena brojnim dugovima, a njihovi računi su u blokadi od juna 2016.

Firma Galenika, u vlasništvu Vlade Crne Gore i beogradske Galenike, dužna je 2,5 miliona eura a ugovor o reprogramu je raskinut lani u martu.

“Work Finder” kosovskog biznismena Kadrija Hadžilarija, početkom 2017. godine, kada je potpisivan ugovor o reprogramu, za porez je dugovala 1,36 miliona eura, a sada je taj dug veći za deset hiljada. Poreska uprava je za ovaj dug stavila zabilježbu na jedinu imovinu ove kompanije - plac i kuću od 350 kvadrata u Dušićima kod Tuzi.

AD Servistrans iz Rožaja, u vlasništvu druge firme Fahrudina Nokića - Nokić Company, koja je već u stečaju. Servistransu je ugovor raskinut 23. marta prošle godine, a dužan je 1,1 milion eura. Europipe iz Šavnika, čiji je vlasnik Jovan Perišić, dužna je 840 hiljada eura. Sa njima je reprogram raskinut 10. decembra prošle godine. Maestral inženjering iz Budve, u vlasništvu Blaža Dedića i Maestral Tursa, duguje 738 hiljada eura a ugovor je raskinut lani 10. decembra.

Gradina Company iz Rožaja dužna je 296 hiljada eura, a ugovor o reprogramu je raskinut takođe lani u martu. Ova firma je u vlasništvu porodice Škrijelj. Međutim u registru postoje još dvije firme, u vlasništvu ove porodice, koje u nazivu imaju “Gradina” i sve se bave preradom mesa.

“Mercur Evropa” u vlasništvu Milana Mrvaljevića dužna je 400 hiljada eura. Njegova druga firma Mercur system Budva već je u stečaju zbog duga od 2,7 miliona eura Poreskoj upravi. E Gambling, kojeg tužilaštvo već dvije godine izviđa zbog nezakonitog priređivanja igara na sreću, dužan je 165 hiljada eura.

Jedan od osnivača of-šor firmi koji su osnivači ove kompanije je Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Mila Đukanovića.

Bonus video: