Vlada odustaje od iznajmljivanja prostora SSCG u Beogradu

SSCG je Vladi ispostavio računicu od 15 eura po kvadratu, dok je zakup nekretnina sličnih karakteristika u Beogradu 8 eura mjesečno
85 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Krsto Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2011. 17:27h

Iznajmljivanje prostorija Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) u Beogradu Vladi Crne Gore za potrebe Ministarstva vanjskih poslova je sve neizvjesnije jer SSCG, kako je rečeno “Vijestima”, traži nerealno visoku cijenu.

SSCG je Vladi ispostavio računicu od 15 eura po kvadratu, dok je zakup nekretnina sličnih karakteristika u Beogradu svega osam eura mjesečno, a ukoliko bi Vlada uzele te prostorije morala bi da uloži novac u adaptaciju jer su prostorije sindikata neadekvatne za potrebe konzulata ili ambasade.

U SSCG nerado govore o pregovorima sa Vladom koji su aktuelni već mjesec, zbog čega Vijesti nijesu mogle da dobiju zvaničnu informaciju od predstavnika SSCG.

Dok je troje radnika SSCG bilo u štrajku glađu generalni sekretar Zoran Masoničić je najavio sistematizaciju radnih mjesta

"Planirano je da od tog novca radnicima Stručne službe SSCG se isplate tri zaostale zarade, za šta treba 165.000 eura, dok bi se ostatak raspodjelio za socijalni program radnicima. Od 68 koliko ih ima Stručna služba dosta njih će uz prostojnu otpremninu napustiti svoje radno mjesto jer je dalja budućnost SSCG neizvjesna. Pominjano je da će otpremnine biti 12.000 eura, a mi sad zapošljavamo i pet ili šest ljudi koji godinama imaju uslove za penziju", kazali su u SSCG.

Dok je troje radnika SSCG bilo u štrajku glađu generalni sekretar Zoran Masoničić je najavio sistematizaciju radnih mjesta. Očekuje se da će socijalni program prihvatiti dosta radnika, naročito oni koji su blizu penzije.

Kako je rečeno, broj radnika bi trebalo prepoloviti kako bi mogli od članarine da servisiraju plate, tekuće troškove i komunalije.

"Oko 30.000 eura se uplati na ime članarine, a za plate treba duplo toliko. Vjerovatno ćemo otići jer se ovdje više ništa dobro ne može očekivati", kazao je sagovornik “Vijesti”.

Usvojen sporni završni račun

Skupština SSCG usvojila je završni račun za proteklu godinu iako on obiluje nepravilnostima zbog čega je i ponijete kvivična prijava protiv rukovodioca te radničke organizacije.

Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju zasjedanju ali su “Vijestima” nakon sjednice članovi Skupštine potvrdili da su usvojeni plan prihoda i rashoda za naredna tri mjeseca, izvještaj o radu generalnog sekretara za 2010. godinu, te da je vraćen na doradu izvještaj sindikalnog fonda Solidarnost iz kojeg se izdvaja novčana pomoć za članove.

Članovi Skupštine su upoznati sa izvještajima Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju, Rekreativnog centra i sindiklanog centra u Kotoru.

Zakazana nova Skupština

Takođe je, kako je “Vijestima” saopšteno, raspravljano o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o radu i određena je komisija koja će pokušati da razgovara sa predjsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem od kojeg će tražiti da se ne usvoji Predlog jer imaju veliki broj primjedbi na njegov sadržaj.

Odlučeno je i da se obrate poslaničkim klubovima.

"Utvrđena rješenja iz Predloga izmjena i dopuna zakona o radu, u vezi sa davanjem otkaza zaposlenima koja je definisala Vlada, obesmislila su socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u Crnoj Gori, a davanje otkaza zbog navodnih neostvarenih rezultata rada i neadekvatnog ponašanja, zaposleni su izloženi mogućim zloupotrebama prava poslodavaca", saopštio je predsjednik sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović.

On je rekao da to može imati za posljedicu narušavanje postojeće radne sigurnosti i pravne zaštite zaposlenih.

"Na takav način, utvrđivanje rezultata rada i obaveza ponašanja zaposlenog opštim aktom poslodavaca, radno mjesto će biti sušta suprotnost svakom do sada utvrđenom standardu evropskog radnog zakonodavstva" kazao je on.

Za sedam dana je zakazana nova Skupština na kojopj će se raspravljati o organizovanju kongresa.

Zbog kredita ostaju bez trećeg sprata?

Najnoviji kredit, koji je SSCG uzeo od Erste banke kako bi uplatio dvije, od pet zaostalih zarada radnicima, može tu radničku organizaciju koštati trećeg sprata koji su stavili pod hipoteku.

Uslovi kredita su, kako je “Vijestima” rečeno izuzetno nepovoljni jer uzeto 180.000 eura sa rokom otplate od godinu s tim da se svake godine plaćala kamata od 10 odsto dok bi se glavnica vratila odjednom.

Čelnici SSCG računaju da će taj kredit moći da otplate od zakupa prostorija u Beogradu.

Bonus video: