Ministarstvo: Invalidima rada u Bijelom Polju ne možemo ispuniti sve zahtjeve

Iz mInistarstva rada poručili invalidima rada u Bijelom Polju da im ne mogu ispuniti sve zahtjeve
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 16:31h

Osamdesetak bjelopoljskih invalida rada treći dan štrajkuje glađu u prostorijama Udruženja, a predsjednik Štrajkačkog odbora Lazar Knežević saopštio je da ih za to vrijeme niko od nadležnih nije kontaktirao.

“Štrajkuju bolesne i iznemogle osobe i hitna služba je morala da interveniše. Pomoć je kjuče ukazana Veselinki Šćekić, Vojki Krunić i Sabahudinu Zejniloviću, a jdanas predsjednici Udruženja Rajki Obradović i Sadeti Balić. Niko od nadležnih nam se nije obratio do sada”, kazao je Knežević.

Štrajkovaće glađu do posljednjeg daha

On je poručio da će štrajkovati glađu do „posljednjeg daha“ navodeći da je sve više građana koji se solidarišu i donose im osvježavajuće napitke.

Obradovićeva se nakon ukazane pomoći u hitnoj službi vratila među kolege i saopštila da je predsjednik republičke Organizacije invalida rada Ilija Čvorović prekjuče posjetio Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Nema nikakvog pomaka

“Preneseno nam je da nema nikakvog pomaka u vezi sa rješavanjem naših zahtjeva”, kazala je Obradovićeva dodajući da su oni kontaktirali i MANS.

Ona je navela da njihov protest podržavaju i kolege iz Nikšića, te da je podrška stigla i od kolega iz Kolašina i Mojkovca. Štrajkače je juče posjetila i delegacija USSCG - Regionalni odbor za Bijelo Polje.

“Ukoliko se do početka iduće sedmice nešto ne preduzme u vezi sa rješavanjem naših zahtjeva, prestaćemo da uzimamo i tečnost”, poručila je Obradovićeva.

Zahtjevi dobro poznati

Ona je ponovila da su njihovi zahtjevi dobro poznati, te da traže da se invalidima sa 30 godina radnog staža- muškarcima, a ženama sa 25, bez obzira na starosnu granicu, omogući penzija i da se prilikom odlaska u mirovinu odredi startna osnova, tako da svaka godina staža iznosi 10 eura.

Takođe, traže da se onima koji su ostali bez posla usljed stečaja ili kao tehnološki višak isplate 24, odnosno 36 prosječnih zarada, te da se onim kolegama koji ne ispunjavaju uslov u pogledu staža omogući novčana nadoknada i vrate im se stečena prava koja su ukinuta 2003, a tiču se povezivanja staža i novčane nadoknade.

Ministarstvo rada: Nemoguće ostvariti povoljnije uslove za penziju

Čovorović je apelovao da zamrznu štrajk glađu i dozvole Ministarstvu rada i socijalnog staranja da razmotri njihove zahtjeve i pokuša naći najbolje rješenje.

“Ostalo je da u Ministarstvu rada vide šta mogu uraditi povodom zahtjeva kolega iz Bijelog Polja"

On je razgovarao sa predstavnicima resornog ministarstva, a tom sastanku nije prisustvovao ministar Suad Numanović.

“Ostalo je da u Ministarstvu rada vide šta mogu uraditi povodom zahtjeva kolega iz Bijelog Polja i da nas o tome obavijeste“, kazao je Čvorović i dodao da, što se tiče zahtjeva bjelopoljskih invalida rada da se iznađu povoljniji uslovi za odlazak u penziju, predstavnici Ministarstva rada su kazali da je to nemoguće ostvariti, jer bi se na taj način obrušio čitav penzijski sistem i da takvo nešto ne postoji nigdje u regionu, a ni šire.

Galerija

Bonus video: