stigao iz pule

Zapolovio "Teodo", novi trajekt na liniji Kamenari- Lepetane

\'Teodo\' je gabaritno i vizuelno najsličniji \'Igalu\', mada je riječ o kompletno drugom brodu sa puno elektronike i sa najsavremenijim uređajima
271 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 09:49h

Novi, šesti trajekt „Pomorskog saobraćaja“, pod imenom „Teodo“ zaplovio je juče trajektnim prelazom Kamenari-Lepetane.

„Gužvama i nervozama poslednjih godina na trajektnom prelazu došao je kraj. Naši kapaciteti su sada značajno povećani. Prvi put od kad postoji 'Pomorski saobraćaj' imamo rezervne kapacitete da možemo i havarijski i remontno da djelujemo i tokom sezone", rekao je tehnički direktor Đuro Kosić koji se nakon 9 mjeseci iz pulskog brodogradilišta vratio kući sa "Teodom".

"'Teodo' je gabaritno i vizuelno najsličniji 'Igalu', mada je riječ o kompletno drugom brodu sa puno elektronike i sa najsavremenijim uređajima. Građen je pod strogim nadzorom Hrvatskog Registra brodova. Zadovoljava sve standarde i sve ekološke norme. To je najbolji naš brod u floti.“

Preko Veriga odjednom preko 200 vozila

Novi trajekt „Pomorskog saobraćaja“ porinut je 18. aprila u brodogradilištu "Tehnomont" u Puli i drugi po veličini od ukupno šest brodova te firme na liniji Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige.

Nova „catara“ dobila je ime po starom nazivu „Tivta“ i može da primi 40 vozila, a prema riječima Kosića ako su svi trajekti u funkciji „Pomorski saobraćaj“ s jedne na drugu obalu Veriga sada može da preveze odjednom preko 200 vozila.

Teodo ima nosivost od 270 tona a pokreću je dva "Cummins" dizel motora ukupne snage 1.200 konja

Značajno pojačanje

Prema riječima Kosića koliko će trajekta učestvovati u saobraćaju isključeivo zavisi od potreba putnika. „Stalno osluškujemo glas klijenata i stalno nastojimo da se što manje čeka, da su što manje gužve i da svu budu zadovoljni. Ravnaćemo se prema željama putnika.“, ističe tehnički direktor „Pomorskog saobraćaja.

Četiri trajekta trenutno prevoze non stop putnike kroz tjesnac Verige, a u kompaniji iz Kamenara tokom noći za sezonu namjeravaju da uvedu u saobraćaj dvije „catare“. Kompanija iz Kamenara u izgradnju "Teoda" uložila je oko 3 miliona eura, građen je po izmijenjenom i modernizovanom projektu po kojem je 1982. godine na Korčuli napravljen "Igalo".

Nakon novog trajekta "Grbalj" koji je sagrađen lani u slovenačkom brodogradilištu u Izoli "Teodo" će u ovoj turističkoj sezoni biti značajno "pojačanje" floti "Pomorskog saobraćaja".

Nova "catara" je duga 43,7, širok 15, a gaz mu iznosi 1,85 metara. Ima nosivost od 270 tona a pokreću je dva "Cummins" dizel motora ukupne snage 1.200 konja.

Galerija

Preporučujemo za Vas