Malinari prijete štrajkom: O... Tarzane što ojadi malinare, gubale vas naše pare

Đukić je kazao kako su plantažeri za kilogram maline ranije mogli da kupe 20 vekni hljeba, a sada veknu i četvrt
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 18:15h

Malinari Udruženja sa sjevera Crne Gore protestovali su u četvrtak u Murini, nezadovoljni otkupnom cijenom maline za ovu godinu, koja po kilogramu iznosi 0,80 eura.Oni su sa članovima porodica demonstrativno bacili nekoliko kilograma malina, zajedno sa gajbama, i pred svima ih autom pregazili nekoliko puta.

Malinari krivca za nisku otkupnu cijenu vide u resornom ministarstvu, koje je otkupljivačima dozvolilo da sa 1,65 eura po kilogramu, koliko je to bilo prošle godine, cijena otkupa kilograma malina bude 0,80 eura. Oni su pozvali ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića da se uključi u rješavanje problema.

Predsjednik Udruženja malinara Plava Momčilo Đukić kazao je da malinari traže početnu cijenu od 1,50 eura, te apelovao na Vladu i ministarstvo poljoprivrede da ne dozvole da preko 400 porodica ostane bez posla i hljeba.

On je kazao i da će malinari, ako se stanje ne popravi, štrajkovati glađu pred zgradom Vlade.

"Danas su na protestu svi malinari od Kolašina do Gusinja, odlučni da ne damo nijedan kologram maline po ovoj cijeni. Na sjeveru je preko 400 plantažera maline, odnosno oko 2.000 građana koji žive od rada u svojim malinjacima. Gospodo iz Vlade i ministarstva poljoprivrede, ne dozvolite da se zatvori najveća fabrika na sjeveru Crne Gore, jer ne daj bože, da isto toliko na sjeveru imate socijalnih slučajeva", kazao je Đukić.

On je kazao kako su plantažeri za kilogram maline ranije mogli da kupe 20 vekni hljeba, a sada veknu i četvrt.

Ne daju malinu za 0,80 ni za 80 godina

"To je sramota. Ukoliko cijena ostane ista, preduzećemo radikalne mjere, kao što je štrajk glađu. Nećemo zbog ostalih građana da blokiramo puteve, već ćemo poći pred Vladu i štrajkovati glađu. Sa ovog mjesta poručujemo da naša malina, od Kolašina do Gusinja, neće nigdje otići, ne damo malinu i tražimo samo 50 odsto naše muke, a to je početna cijena u iznosu 1,50 eura. Sigurno je nećemo dati za 0,80 eura ni za 80 godina", rekao je Đukić.

Gori su od elementarne nepogode i nama druga elementarna nepogoda ne treba. Dozvolili su da cijene budu minorne i mi više nemamo računa da radimo. Ovo je bruka

"Prepušteni smo sebi. Imam malinjak u koji nije došla ni savjetodavna služba. Oni i kad dođu, dođu pored ceste, đe im je bliže, a ostale malinjake uopšte ne posjećuju. Dok je bio ministar Simović dolazio je i posjećivao nas sa otkupljivačima i davao nam subvencije kako bi otkupna cijena bila što veća. Miloševića nema i ovo nam je drugi skup, a treći će biti u petak, u Andrijevci. Malinjake ćemo da siječeno, a plodove da bacimo", kazao je Jelić.

Vučeta Femić iz Udruženja malinara Bijelog Polja dodaje da im veća elementarna šteta ne treba od trenutnog stanja.

"Gori su od elementarne nepogode i nama druga elementarna nepogoda ne treba. Dozvolili su da cijene budu minorne i mi više nemamo računa da radimo. Ovo je bruka", kazao je Femić.

Galerija

Bonus video: