USSCG svim silama protiv predloženih izmjena Zakona o radu

Predlog izmjena i dopuna zakona o radu, koji je usvojila Vlada, sistemski zakon koji direktno pogađa najveći broj građana Crne Gore.
0 komentar(a)
USSCG Prvi maj, Foto: Arhiva Vijesti
USSCG Prvi maj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.06.2011. 16:23h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) odlučila je da preduzme korake kako predložene izmjene i dopune Zakona o radu, koje je usvojila Vlada, ne bi prošle skupštinsku proceduru, najavio je generalni sekretar te sidikalne centrale, Srđa Keković.

"Ako ne bude usvojeno ono što smo socijalnim dijalogom dogovorili, nadamo se da će EU izvršiti pritisak na državu da ispoštuje socijalni dijalog”, kazao je Keković i dodao da će o dodatnim koracima USSCG biti odlučeno na sjednici Glavnog odbora 12. jula.

USSCG je odlučio da se, u cilju sprječavanja usvajanja predloženih izmjena i dopuna, između ostalog, obrati poslaničkim klubovima u parlamentu, zahtjeva da zaštite socijalni dijalog i amandmanski djeluju na predloženi Zakon.

Keković je naveo da u USSCG imaju informaciju da je Predlog izmjena i dopuna dostavljen poslanicima, ali da očekuju da on ne može biti razmatran prije 15. jula, što je kratak rok za djelovanje.

"Već danas smo poslali amandman na predložene izmjene kako bi ga poslanici izdejstvovali u skupštinskoj proceduri”, saopštio je Keković.

On je dodao da će se USSCG tražiti hitan prijem kod predsjednika države, Skupštine i Vlade kako bi kroz dijalog probali da riješe problem i izbjegli obraćanje nadležnim međunarodnim adresama.

"Naredni koraci će zavisiti od rezultata prethodnih, takoko da će se 12. jula na sjednici Glavnog odbora o njima odlučivati", kazao je Keković.

Predložene izmjene Zakona o radu pogađaju najveći broj građana

USSCG je apelovala na crnogorsku radničku javnosti da budno prati dešavanja i na poziv te sindikalne organizacije ili Saveza sindikata (SSCG) reaguju, kako bi zajedno spriječili katastrofu koja slijedi.

Keković je saopštio da je Predlog izmjena i dopuna zakona o radu, koji je usvojila Vlada, sistemski zakon koji direktno pogađa najveći broj građana Crne Gore.

Na način na koji je to Vlada predvidjela, poslodavci više nemaju obavezu da sprovode disciplinski postupak i sami će propisivati razloge zbog kojih može da otpusti zaposlene bez ikakave odbrane

Na način na koji je to Vlada predvidjela, poslodavci više nemaju obavezu da sprovode disciplinski postupak i sami će propisivati razloge zbog kojih može da otpusti zaposlene bez ikakave odbrane.

“Mišljenje USSCG o Predlogu je potvrđeno i mišljenjem Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost, prekršena je konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o prestanku radnog odnosa na inicijativu poslodavca”, rekao je Keković i podsjetio da je sindikalno udruženje zemalja bivše Jugoslavije poslalo pismo premijeru Igoru Lukšiću.

Ta konvencija, kako je dodao, garantuje zaposlenima pravo na odbranu prije nego što im prestane radni odnos.

“Najgrublje je to što je poslodavcu dato da svojim aktom propisuje povredu obaveza i ponašanje koje je neprimjereno, i što je najgore, radnik u tom slučaju na nivou kolektiva nema pravo na otpremninu”, saopštio je Keković.

Sindikat KAP-a spreman za protest

On je podsjetio i na problem Sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji se početkom maja obratio poslodavcu sa zahtjevom da im se utvrdi reprezentativnost. Procedura se nije ispoštovala u zakonski utvrđenom roku, a na kraju su održali jednosatni štrajk upozorenja.

“Sindikat KAP-a će, ukoliko im se ne prizna reprezentativnost, uz logističku podršku USSCG organizovati protest ispred zgrade Vlade, ambasade Rusije i Delegacije Evropske komisije”, najavio je Keković.

Predsjednik Sindikata KAP-a, Dragan Drobnjak, saopštio je da bi ta radnička organizacija trebalo da sjutra dokaže reprezentativnost, a da će, u slučaju da se to ne desi, već naredne sedmice odlučiti o daljim aktivnostima.

On tvrdi da taj sindikat ispunjava sve uslove da bi bio reprezentativan, jer su poslodavcu dostavili potpise 308 zaposlenih koji su im pristupili.

Drobnjak je naveo i da Stručna služba postojećeg sindikata u KAP-u diskriminiše članove novog, jer im ne daje novčanu pomoć, potvrde za kupovinu robe na rate, niti uvid u stanja na računu.

Bonus video: