Ispitno ročište za nikšićku Livnicu odloženo za 6. jul

Iako su radnici prijavili potraživanja po nekoliko osnova, od kojih jedna iznose oko 712.000 eura, ipak nijesu mogli da uđu u Odbor povjerilaca
67 pregleda 0 komentar(a)
Livnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Livnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.06.2011. 14:43h

Ispitno ročište za povjerioce nikšićke Livnice, u koju je stečaj uveden 28.aprila na zahtjev Sretena Zejaka, radnika koji je tražio isplatu novca na ime tjelesnog oštećenja u visini od oko 70.000 eura, odloženo je za 6. jul jer povjerioci kojima su osporena potraživanja nijesu obavješteni u skladu sa zakonom.

„Do sada je pristiglo oko 30 prijava povjerioca od kojih najviše potražuje vlasnik Livnice, italijanska kompanija Gati. Gatijeva potraživanja su nešto preko tri miliona eura“, kazao je stečajni upravnik Livnice Zoran Marković.

On nije precizirao kolika su ukupna potraživanja niti koliko je njih osporeno, ali je prije petnaestak dana kazao „Vijestima“ da su potraživanja preko 4,6 miliona eura.

Iako su radnici prijavili potraživanja po nekoliko osnova, od kojih jedna iznose oko 712.000 eura, ipak nijesu mogli da uđu u Odbor povjerilaca jer su njihova potraživanja razmatrana pojedinačno a ne zajedno.

U Odbor povjerilaca su ušli predstavnik vlasnika advokat Nikola Martinović, advokat Dragana Vujović, ispred podnosioca predloga za otvaranje stečaja radnika Sretena Zejaka, i advokat Slobodan Smolović, koji predstavlja Martinovića, koji je bio pravni zastupnik Gatija i koji potražuje oko 30.000 eura.

“Zaista je smiješno da za radnike nema mjesta u Odboru povjerilaca ali da ima mjesta za advokata Martinovića koji traži od Gatija a Gati od svoje Livnice, ono što su već uzeli od nas. Mi smo tražili da Odbor povjerilaca bude sastavljen od pet članova a ne tri, ali nam nije udovoljeno.

Grupa od 55 bivših radnika Livnice potražuje 712.000 eura, na ime neisplaćenih zarada i izvršnih presuda. Oni traže i isplatu od 12.000 do 15.000 eura pojedinačno, a na osnovu zakinutih zarada dodatno po oko dvije hiljade eura”, kazala je predsjednica Sindikata Livnice Angelina Mušikić.

Ona je ponovila da Odbor povjerilaca nije razmatrao potraživanja koja se odnose na stambene kredite, od oko 480.000 eura.

„Radnici, koji su manjinski akcionari Livnice, podnijeće tužbu protiv Gatija zbog oduzimanja akcijskog kapitala, jer je vlasnik gubitke u poslovanju pokrivao akcijskim kapitalom manjinskih akcionara i tako su radnici ostali bez svojih akcija“, kazala je Mušikić.

Livnicu je italijanska kompanija Gati 2004. godine kupila od Željezare za hiljadu eura. Većina radnika Livnice je zbog nepoštovanja Kupoprodajnog i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora od strane vlasnika počela sa štrajkom 10. marta 2008. godine. Željezara je sa vlasnikom Livnice jednostrano raskinula ugovor u septembru iste godine zbog čega je Gati pokrenuo spor kod međunarodnog arbitražnog suda u Parizu.

U međuvremenu, krajem 2008 godine Livnica je zatvorena a u novembru naredne godine Sindikat je postigao sporazum sa Vladom i vlasnikom Željezare da od kredita koji su metalurzi dobili u iznosu od 26,3 miliona eura za isplatu otpremnina livaca bude izdvojeno 1.313.000 eura. Spiskove o raspodjeli novca uradio je Sindikat, a prosječni iznos otpremnine bio je oko 13.000 eura.

Za raskid ugovora pisali su se svi zaposleni u Livnici, njih 101. Otpremnine su isplaćene 19. maja prošle godine a livcima je rečeno da im slijedi prijavljivanje na Biro rada, gdje će biti tretirani kao tehnološki višak uz sve benefite koje takve radnike sleduje, da će im biti povezan radni staž, kao i da će svi koji to budu željeli, ako i kada se pokrene proizvodnja u Livnici, moći da se vrate.

Bonus video: